Genmaicha guide

What is Genmaicha

Genmaicha is the most popular type of blended tea in Japan. As you may know, all teas have to come from the tea plant, camelia sinensis, otherwise they are not considered a true tea. Blended teas are made by combining tea leaves with other ingredients, and they still can be considered teas. Genmaicha is made by combining green tea leaves with toasted rice, and it has a very unique flavor to it that a lot of people like. 

Genmaicha has more of these warm cereal flavors, a hint of nuttiness, warm toast and even a bit of popcorn. This flavor is not actually why genmaicha is called popcorn tea, the real reason has to do with the appearance.

While genmaicha is the most popular blended tea in Japan, sencha is the most popular tea altogether. If you want to see how these two teas compare to one another, you can read all about it in our article Sencha vs Genmaicha

What is Genmaicha? Rice Tea ExplainedWhat is Genmaicha? Rice Tea Explained

What is Genmaicha


genmaicha_Photo Courtesy kimuraen.com

Since it contains about the same amount of roasted brown rice, it has a unique toasty and nutty flavor with a hint of popcorn and less caffeine compared to usual bancha or sencha, it is suitable for kids and elders, too.

Bancha

Although bancha is considered to be lower rank of green tea for harvesting second or third flush, it has no bitterness and refreshing flavor to it. It is good for daily use and mild so kids and elder can enjoy it, too.

For its high transparent color, bancha is largely used in bottled tea in the market.

Sencha

Sencha is a common Japanese green tea that is cultivated with a lot of sunlight through to the end ever after the new buds emerge.

Состав Генмайча

В состав данного напитка входят следующие полезные вещества:

  • гамма-оризанол – вещество способствует предотвращению появления ожирения и сахарного диабета, оно оказывает положительное влияние на клетки поджелудочной железы, которые секретируют инсулин;
  • катехины – природные антиоксиданты, укрепляют сердце и сосуды, выводят холестерин, стимулируют работу органов пищеварения, выводят токсины, способствуют снижению веса;
  • теанин – улучшает мозговую деятельность, повышает умственную и физическую выносливость, укрепляет нервную систему;
  • витамины группы В – положительно влияют на центральную нервную систему, улучшают обмен веществ, укрепляют сердечно – сосудистую систему, улучшают пищеварение и зрительную функцию;
  • витамин С – оказывает антиокислительное действие, повышает иммунитет, укрепляет сердечную мышцу, нормализует работу ЖКТ, активизирует эндокринную систему;
  • витамин Е – укрепляет сосуды, способствует регенерации тканей, улучшает обмен веществ и синтез гормонов, повышает иммунитет;
  • железо – способствует улучшению свертываемости и состава крови;
  • кальций – укрепляет кости, снижает их ломкость, предотвращает разрушение зубной эмали.

History of genmaicha

Genmaicha doesn’t have an established history. One explanation about the origin of genmaicha states that it started when a man in Kyoto dropped his kagami mochi (a mochi rice cake used as decoration for the Japanese New Year) and didn’t want all of it to go to waste, so he took some small pieces and drank them with green tea.

Another possible origin for genmaicha may have been Korea, since Koreans have been drinking a tisane of roasted brown rice for a long time.

Eitherway, the idea of adding roasted rice became popular with the common people since it lowered the cost of tea. That is why bancha (which is cheaper than sencha) is traditionally used for making genmaicha.

Genmaicha Tea

Genmaicha, also known as brown rice tea, is a type of Japanese tea that combines green tea leaves with roasted brown rice grains. It is widely appreciated by all tea drinkers in Japan and used as an occasional alternative to standard green tea.

Genmaicha is originally a pauper’s tea. Half of the fine tea leaves are substituted with rice grain instead. The grains of unhulled rice are roasted until they pop, similar like popcorn but the grains are much smaller and denser. After that, the grains are mixed with either sencha leaves (tea obtained from the first harvest, mid grade green tea) or bancha leaves (a lower grade green tea from the last rounds of harvest). Because half of the mixture is roasted brown rice, when boiled with hot water, the tea color would be light yellow.

Related Post

A Basic Guide to Japanese Sencha Green Tea
Spring is coming and it is almost Japan’s harvesting season for tea. So why don’t we talk a little about tea?     There are many types of tea, but …

Genmaicha Taste

When you combine the already aromatic green tea leaves with roasted brown rice, the result would be an aromatic, almost savory, nutty delight. It’s unique both in fragrance and taste. The roasted brown rice also counters the bitterness of green tea and adds a slight hint of umami in the flavor.

A Little Bit of Genmaicha Origin

There are many theories on how genmaicha first appeared, but the most prominent theory is the one where genmaicha was founded in pre-war Kyoto.

There are several long-established tea shops in Kyoto that are said to be the originators of genmaicha. Most of them were selling it during the transition of Taisho era to Showa era in the mid 1920s. According to one theory, a small piece of leftover New Year’s mochi was roasted and added to tea for a trial, it was delicious and was then commercialized for the first time

My Genmaicha Recommendations

on id=”mv-creation-69″ class=”mv-create-card mv-create-card-69 mv-list-card mv-create-card-style-square mv-no-js mv-create-center-cards mv-create-has-image ” style=”position: relative;”>

Genmaicha from The Tea Spot

Photo Credit:
theteaspot.com

⁠⁠The vegetal flavour from this steamed green tea is balanced by the nutty flavour from the roasted rice. This tea is earthy and described as soothing to the soul as chicken noodle soup.

Shop Here

Genmaicha from California Tea House

Photo Credit:
californiateahouse.com

This twist on genmaicha is created with imperial gyokuro green tea. The flavour is very clean and crisp with no bitterness.

Shop Here

Genmaicha from Grosche

Photo Credit:
grosche.com

This is a special blend of Japanese Sencha green tea and fire-toasted rice. The flavour is warm and nutty with a natural sweetness.

Shop Here

– Water

The best water temperature to use when steeping genmaicha is 82°C or 180°F. The tea leaves may burn and steep a bitter cup if the water is too hot.

– Sweetener

You can sweeten this latte with any type of sweetener. However, I really enjoy sweetening my genmaicha latte with brown sugar or honey. Alternatively, you can keep this genmaicha latte sugar free and skip this ingredient all together.

– Milk

Heat the milk before frothing for best results.

This recipe is enough for 1 serving. Scroll down for the printable recipe card.

Here is what you will need:

1 tablespoon genmaicha, loose leaf (or 2 tea bags)½ cup hot water (82°C or 180°F)1 tablespoon sweetener of choice¼ cup milk

Directions

Steep genmaicha green tea in a mug with hot water for 3 minutes. The water temperature should be under boiling at about 82°C or 180°F.

Strain or remove the tea leaves. Stir sweetener of choice until dissolved.

Heat and froth milk using a handheld frother or an electric frother. The milk should double in volume. Froth the warm milk until it is thick and cloud-like.

Top the mug of genmaicha green tea with the frothed milk. Garnish with a sprinkle of loose tea leaves and toasted brown rice, if desired. Enjoy!

Genmaicha Latte

Genmaicha is a Japanese green tea blended with roasted brown rice. Top this nutty and warm tea with frothed milk for a comforting and approachable green tea latte. This latte is low in caffeine so it can be enjoyed later in the day, too.

Prep Time 3 minutes mins

Total Time 3 minutes mins

Servings 1

Ingredients  
1x2x3x

  • 1 tablespoon genmaicha loose leaf (or 2 tea bags)
  • ½ cup hot water 82°C or 180°F
  • 1 tablespoon sweetener of choice
  • ¼ cup milk

Instructions 

  • 1. Steep genmaicha green tea in a mug with hot water for 3 minutes. The water temperature should be under boiling at about 82°C or 180°F. If the water is hotter than this recommendation, the tea leaves may burn and steep a bitter cup.
  • 2. Strain or remove the tea leaves. Stir sweetener of choice until dissolved.
  • 3. Heat and froth milk using a handheld frother or an electric frother. The milk should double in volume. Froth the warm milk until it is thick and cloud-like.
  • 4. Top the mug of genmaicha green tea with the frothed milk. Garnish with a sprinkle of loose tea leaves and toasted brown rice, if desired. Enjoy!

Course Tea Latte

Cuisine Japanese

Did you make this recipe?I would love to see! Tag me on Instagram @teaaholic or share it on Pinterest. Thanks for your support!

Like this genmaicha latte recipe? Pin it for later here –> http://bit.ly/3PgpHKP

Рисовый чай: польза и вред | СуперТравник

В последнее время стало популярным пить необычные сорта чая. Японские смеси ценятся во всем мире благодаря своей оригинальной рецептуре, ярким вкусовым качествам, несомненной пользой и особенной философией. Один из экзотических видов напитков из страны восходящего солнца – чай генмайча. Выглядит смесь действительно странновато – чайные листы, перемешанные с полопавшимися от обжарки зернами риса.

Каков состав чая генмайча?

Генмайча – это японский чай с рисом. Его основу составляет зеленый чай сортов сэнтя или бантя и коричневый рис, подвергшийся обжарке. Как большинство японских напитков, этот чай обладает легкой рыбной ноткой, а от особенным образом обработанного риса он приобретает аромат, схожий с запахом жареных семечек.

Цвет у этого напитка слегка желто-зеленый, а мутность зависит от того сорта риса, который использовал производитель в смеси. Мочигоме сделает чай густым, уручигоме благодаря рассыпчатости лишь слегка замутит настой.

Из-за риса вкус генмайчи напоминает скорее суп, чем чай, поэтому в восточных странах его зачастую присаливают. Зеленый чай придает напитку характерную терпкость.

Считается, что история генмайчи началась в среде японских бедняков. Для увеличения объема и для большего насыщения небогатые жители сельскохозяйственных районов начали добавлять при заваривании к зеленому чаю рис. Для того, чтобы он быстрей разваривался и становился мягким прямо в чашке, зерна стали обжаривать до полного раскрытия. Соблюдающие строгие традиции японцы советуют оставшийся после выпивания чая рис съедать, поскольку так было принято в тех районах, откуда родом чай генмайча.

Заваривается генмайча так же, как и обычные чайные смеси – в прогретой посуде чайная ложка смеси заваривается некрутым кипятком и настаивается около 5 минут. Некоторые ценители рекомендуют перетирать до состояния пыли засушенные листы, чтобы потом можно было съесть оставшийся рис, а зеленый чай отдал напитку и пьющему его человеку все свои полезные свойства без остатка.

После того, как чай настоится, напиток переливают непосредственно в тот сосуд, из которого планируют его пить. Оставшуюся смесь снова заливают некрутым кипятком и вновь настаивают.

Какую пользу приносит генмайча организму?

низкое содержание кофеина позволяет выпить генмайчу вечером, не боясь возможности возникновения бессонницы. поскольку зерна положено съедать после выпивания напитка, одним чаепитием можно заменить целый прием пищи, что безусловно будет способствовать похудению. Генмайча позволяет быстро и относительно низкокалорийно насытиться, не отягощая пищеварительную систему. зеленый чай, входящий в состав смеси очищает системы, стимулирует пищеварение, укрепляет иммунитет и насыщает организм уникальными витаминами и микроэлементами

еще одно важное свойство зеленого чая, которое проявляется в этой смеси – это возможность и даже необходимость заваривать напиток несколько раз. Считается, что зеленые сорта чая при многократном заливании некрутым кипятком с каждым разом отдают в воду все больше полезных витаминов и микроэлементов

Может ли генмайча навредить?

При употреблении любого продукта следует придерживаться умеренности. Если не увлекаться генмайчей и не заменять этим напитком все приемы пищи, то в таком случае чай принесет организму только пользу.

Зеленый чай, входящий в состав генмайчи, не рекомендуется принимать гипотоникам, поскольку его настой снижает давление

Также напиток этот повышает кислотность желудочного сока, и пить его в период обострения язв пищеварительного тракта следует с осторожностью

Так как зеленый чай способствует выведению вредных веществ в основном за счет легкого мочегонного эффекта. Не следует сильно увлекаться им, чтобы вместе с токсинами из организма не вымылись и важные минералы и микроэлементы.

Содержащийся в генмайче коричневый рис способствует укреплению стула, поэтому чрезмерно увлекаться этим напитком людям, имеющим проблемы с опорожнением кишечника, не стоит.

How to Brew Genmaicha

Genmaicha can be brewed using loose leaf tea or tea bags. Loose tea typically offers better flavor than tea bags, Look for blends that are made with organic green tea leaves for the best flavors.

Genmaicha green tea should be brewed using one teaspoon for every eight ounces of water at a temperature of 180 degrees Fahrenheit. Let the tea steep for two to three minutes. The longer the steeping time, the stronger the flavors will become. The tea is traditionally brewed in a Japanese kyusu teapot, but you can use whatever vessel you prefer.

If you want to make iced tea, brew it the same as you would a cup of hot tea. After the steeping time is finished, let the tea mixture cool to room temperature and then serve over ice cubes.

How to Prepare Genmaicha Tea

When it comes to preparing genmaicha, it can be quite simple. The tea is less sensitive to temperature and brewing time, and it can produce a lot of flavor even if you don’t get the brewing right.

We recommend taking 5 grams of genmaicha green tea and putting it into a teapot. The flavor of genmaicha can have a strong influence on the seasoning of the teapot itself, so you may want a designated genmaicha teapot, or at the very least use a glazed teapot. If you use an unglazed teapot, it will be difficult to get the flavor of the genmaicha tea out when it comes to brewing other types of teas.

Next, you can add the water in. There are two different brewing methods for genmaicha. The first is to brew it like you would a normal bancha or hojicha, with 175°F or 80° C water and a brewing time of 1 minute. The other method of brewing genmaicha tea is more of a “flash brew” with near boiling water and a steeping time of 20 seconds. Either way, you should use approximately 150ml or a little more than half a cup of water for the brewing.

After the time is up, you can pour your genmaicha tea into the tea cups. If you are preparing tea for multiple people, make sure you use the alternate pouring method. The last tea to be poured out is usually the most flavorful, so you should divide it amongst you and your guests.

One bonus of genmaicha is that the flavor can last for many different steepings. Even after the tea leaves have released all their flavor, the toasted rice will continue to provide flavor in brewing after brewing, so you can really brew the genmaicha green tea with roasted rice 5 times or more before it runs out of flavor.

Как заваривать?

Генмайча продается во многих чайных магазинах. Но можно не покупать уже готовый сбор, а сделать его самостоятельно. Чтобы напиток получился вкусным и полезным, следует выбирать правильные ингредиенты.

Какой нужен рис?

В первую очередь потребуется неочищенный обжаренный рис. В состав можно включить 1 или 2 сорта. От вида риса будет зависеть прозрачность и консистенция напитка:

  1. Мочигоне — клейкий сорт. С ним получается более ароматный напиток.
  2. Уручигомоне — рассыпчатый сорт.

Выбор зелёного чая

Из-за того, что изначально напиток был широко распространен среди бедных крестьян, в его состав не входили дорогие сорта чая. Сейчас, когда ситуация с востребованностью блюда изменилась, он может включать следующие сорта зеленого сырья:

  1. Сэнтя (сенча). Весенний сбор урожая, состоящий из нежных почек и листков. Выбирают данный сорт для подачи на важных событиях.
  2. Бантя. Собирают урожай в конце лета. Подходит для повседневного приготовления.

Можно использовать черные или другие сорта чая, но тогда утратятся польза и изысканность напитка.

Рецепт

Для приготовления чая понадобится вскипятить воду. Горячую жидкость наливают в чайник и выдерживают 1-2 минуты. После прогревания стенок посуды воду выливают. В заварочный чайник насыпают 1 ч.л. сырья и заливают 1 стаканом горячей воды. Кипяток не используют. После закипания вода должна постоять 2-3 минуты.

Чайник накрывают крышкой и выдерживают содержимое в течение 5 минут.

Если заварка будет повторно использоваться, то жидкость сливают в пиалу. Если нет, все содержимое емкости переливают в чашу, в которой будет подаваться японский напиток.

Если чай не будет подвергаться повторному завариванию, то для удобства использования в начале приготовления можно перетереть листья в порошок.

Японцы для улучшения вкусовых качеств в процессе заваривания добавляют в чайник щепотку соли.

Different Kinds of Genmaicha

As we mentioned before, most genmaicha tea is made from bancha leaves, but there are a few different types we can talk about. The different types of genmaicha are determined by what is used in addition to the toasted rice.

Normal Genmaicha

Normal genmaicha tea is made out of the older leaves and stems of the tea plant. While the flavors of the fresh young leaves tend to be sweeter and more vegetal, the older leaves have slightly more of these earthy notes and more minerality. These leaves tend to compliment the nutty and cereal flavors of the roasted rice, so the combination works great.

Sencha Genmaicha

Before we get started, do you know what is Sencha? If not, you may want to read this article  Everything You Need to Know About Sencha.

So, what is Sencha genmaicha? It’s a tea is made with toasted rice and sencha leaves. These younger leaves tend to clash a bit with the flavors of the toasted rice, but it is still a great tea if you are a fan of sencha. This tea will be slightly more expensive because it uses the younger leaves, and it will also be higher in caffeine than a normal genmaicha tea.

Gyokuro Genmaicha

In general, Gyokuro tea is one of our favourite japanese green tea! But how can a gyokuro be mixed with genmai? It’s quite obvious but gyokuro genmaicha is simply made by combining gyokuro leaves with roasted rice. These leaves are not only made from the youngest sprouts of the tea plant, but they are also shaded for 3 weeks before the harvest to maximize their content of theanine. This tea will be much sweeter, much more expensive and much higher in caffeine than a regular genmaicha tea.

Hoji Genmaicha

Hoji genmaicha, as you can probably tell from the name, is made out of roasted tea leaves (hojicha) and toasted rice. The flavors of the roasted tea leaves and the toasted rice tend to compliment eachother, but it definitely takes the tea into a darker direction. This tea will be very low in caffeine, and as we learned from the farmers at Zenkouen, this tea is actually used in hospitals and for children because it is so low in caffeine.

Matcha Iri Genmaicha

This is the matcha genmaicha made by combining toasted rice, green tea leaves and green tea powder. This matcha genmaicha produces an incredibly green infusion as the matcha powder fills the water. This can be a more flavorful tea overall, but the downside is that it takes away from the flavor of the toasted rice because the matcha powder is so strong.

Рисовый чай Генмайча (Гэммайтя): полезные свойства, как заваривать

Чай – один из самых популярнейших напитков в мире. Пожалуй, невозможно даже приблизительно сосчитать количество чайных сортов. Зачастую под названием «чай» продают не только листья и почки чайных кустов.

Травяные сборы, напитки из побегов парагвайского падуба и африканского ройбуша, лепестков суданской розы и других растений тоже называют чаем.

Среди сортов настоящего чая также встречаются весьма необычные напитки, одним из которых является уникальный рисовый чай.

Описание чая

Рисовый чай (генмайча) является одним из наиболее экзотических видов, поскольку чайный лист в его составе смешан с жареным нешлифованным рисом. Сорта, в состав которых включены предварительно подготовленные зерна риса, существуют не только в японских, но также в корейских и китайских чайных традициях.

У этого чая много названий, в основном его именуют «народным», «коричневым рисовым» или «попкорн чаем». Этот оригинальный напиток делают на основе сортов зеленого чая сенча или банча с добавлением жареного коричневого риса.

Японский чай генмайча имеет необычный внешний вид. В состав рисового чая входят сухие чайные листочки, перемешанные с рисом, который очень похож на попкорн, поскольку при обжарке часть зерен лопается.

Аромат сухого генмайча напоминает смесь запахов чая, моря и жареных семечек.

Одна из разновидностей этого напитка отличается добавлением порошкового зеленого чая, благодаря которому настой приобретает насыщенный изумрудный цвет.

Изначально генмайча появился в Японии в давние времена. Придумали его бедные крестьяне. Рис служил своеобразным наполнителем традиционного зеленого чая. Это давало возможность во много раз снизить стоимость чая, который был очень дорогим, и сделать его доступным для обычных людей. С рисом он становился и дешевле, и сытнее. Отсюда произошло одно из его названий – «народный».

Сегодня чай генмайча (гэммайтя) в Японии пьют все: и обычные люди, и чайные гурманы. Набирает напиток популярность и за пределами Страны восходящего солнца. Непрозрачный настой имеет желтоватый оттенок и достаточно мягкий аромат. Сорт риса определяет консистенцию напитка, в котором традиционные нотки зеленого чая переплетаются со сладковатый вкусом жареного риса.

Полезные свойства

Генмайча чай содержит в своем составе зеленый чай, который богат витаминами, микроэлементами, аминокислотами, антиоксидантами и другими ценными веществами. Он обладает следующими полезными свойствами:

  • нормализует пищеварение;
  • стимулирует очищение организма;
  • активизирует обмен веществ;
  • способствует укреплению иммунитета.

Рисовый чай отличается достаточно низким содержанием кофеина, поэтому он считается отличным напитком для вечернего чаепития. Его можно пить, не опасаясь бессонницы.

После того как напиток выпит, обычно съедают рисовые зерна из заварки. Они станут легким ужином для тех, кто следит за фигурой или хочет сбросить лишний вес.

Одна чашка генмайча содержит примерно 1 кКал, что делает его диетическим напитком.

Противопоказания

Рассматривая пользу и вред этого напитка, следует отметить, что рисовый чай не имеет каких-либо особых противопоказаний.

С осторожностью следует употреблять этот напиток людям с гастритом, заболеваниями желудка, связанными с повышенной кислотностью и язвенной болезнью. Существуют опасения, что в этих случаях генмайча может навредить здоровью. Не нужно злоупотреблять напитком, а лучше соблюдать умеренность

Не стоит заменять им основные приемы пищи

Не нужно злоупотреблять напитком, а лучше соблюдать умеренность. Не стоит заменять им основные приемы пищи.

Как заваривать рисовый чай

Рисовый чай заваривают в чайнике, гайвани или сразу в чашке

Точного и единственно правильного рецепта заваривания нет, однако важно соблюдать определенные правила:

  1. Посуду для заваривания следует предварительно прогреть, ополоснув кипятком.
  2. Воду нужно использовать мягкую, лучше родниковую, но можно и очищенную.
  3. Чтобы получить душистый настой, генмайча нужно заваривать водой, имеющей температуру 80 градусов. Если температура будет выше, все полезные вещества погибнут. Никакой пользы для организма от такого напитка не будет, а его вкус потеряет легкость и приобретет характерную горечь.
  4. На 150 мл воды нужно взять 1 чайную ложку заварки.
  5. Заваривать чай можно не более двух раз.
  6. Настаивать напиток необходимо в течение двух-трех минут.

Тот, кто впервые пробует чай с рисом генмайча, испытывает противоречивые ощущения. Может сложиться впечатление, что это не напиток, а, скорее всего, суп. Именно по этой причине некоторые любители добавляют в чашку не мед, а соль. Генмайча является очень сытным и, в принципе, сможет даже считаться легкой трапезой.

When To Drink? – Genmaicha


When to drink genmaicha_Photo Courtesy: t-east.jp

Of course, you can drink genmaicha whenever you please, but if you expect some effect on blood glucose level, the best timing is before meals. It’s considered to lower the level of blood glucose.

Drinking genmaicha during meals has a wonderful effect as well. So that you can expect the effect of controlling cholesterol and fat burning. Since the taste of it is refreshing, it can go well with something which contains a lot of oil.

In addition to that, drinking it hot (warm) is strongly recommended if you have it during a meal or after meal for better digestion.

The effect should be really calm, but it’s a nice thing to know that while drinking genmaicha, it supports your body to be healthier.

As it is not a medicine, you can’t expect it to work like a charm, but it has its own soothing effect too, that we will see why below.

As a bonus, GABA (γ‐aminobutyric acid) and theanine have a relaxation effect. So that when you are tense, genmaicha is your best friend. It can alleviate your tension and anxiety, frustration and melancholy.

Ссылка на основную публикацию
Похожие публикации
Made on
Tilda