Jamaica blue mountain: scam coffee or legit?

Характеристики кофе из Йемена

Йеменский кофе обладает богатым букетом с нотами тропических фруктов, цветов и специй. Встречаются сорта с земляными, древесными и табачными акцентами.

Виды йеменского кофе:

  • Udaini (Mocha);
  • Dawairi;
  • Tufahi;
  • Bura’ai;
  • Abu Sura.

Кроме того, на домашнем рынке используются буквально сотни местных названий, иногда для одного сорта может быть несколько десятков обозначений, причем никогда нельзя с уверенностью утверждать, относятся ли они к типу зерен или к региону происхождения. Зерна обрабатывают сухим (или «натуральным») методом, когда кофейные вишни сперва высушивают на солнце (часто – прямо на крышах домов), и только затем очищают от мякоти и шкурки.

Кофейная промышленность страны представлена небольшими фермерскими хозяйствами, большинство плантаций расположено на горных террасах. Местные зерна хорошо переносят засуху и дают обильный урожай даже в жарком климате.

Кофе “Blue Mountain”.

В часе езды от Кингстона находятся удивительной красоты Голубые Горы Ямайки. Своим восхищением я поделилась, рассказывая об отеле «Земляничный Холм».

Голубые горы Ямайки.

Не удивительно, что столь прекрасное место стало родиной знаменитого и очень дорогого кофе, известного во всем мире и названного в честь Голубых гор – Blue Mountain Coffee (кофе Блю Маунтин).

Кофе Блю Маунтин своим происхождением обязан французскому королю Людовику XV, который в начале восемнадцатого века отправил три отростка кофейного дерева в свою колонию Мартинике (еще один красивый остров Карибского моря , расположенный по соседству с Ямайкой). А через 5 лет губернатор Ямайки сэр Николас получил от губернатора Мартинике одно растение кофе в подарок.

С того самого отростка кофе Арабика и начинается история ямайского кофе. Плантация увеличивалась и развивалась. Через 9 лет кофе был впервые экспортирован. Так началась ямайская кофейная индустрия.

За столетие, благодаря особенным климатическим условиям Голубых Гор (регулярные дожди и туманы, спасающие плантации от палящего солнца), а также почве, богатой азотом и фосфором, которые так любит Арабика, сформировался уникальный сорт с прекрасным вкусом и ароматом.

Не секрет, что это сорт Арибики пытались вырастить в других местах по всему миру, но вкус зерен бесспорно проигрывал.

Голубые горы Ямайки.

Блю Маунтин – один из самых высокорастущих сортов кофе в мире. Голубые горы достигают в высоту 2250 метров, а кофейные плантации располагаются на 1200 метрах и выше.

Кофе обладает очень насыщенным и сложным вкусом с приятным оттенком лесного ореха, а кислинка, которая так свойственна кофейным зернам, практически не ощущается.

Конечно, многие производители пытаются выдать свой кофе за “Blue Mountain”, многие даже называют его похожими названиями. Но ничего общего у них с настоящим кофе с Голубых Гор нет.

Clifton Mount Estate — один из выдающихся производителей кофе в Голубых горах. Прекрасный дом 19-ого века, окруженный восхитительными пейзажами, где по зеленой территории гуляют павлины, построен на высоте около 1300 метров.

Кофе в Голубых горах производят в довольно небольших количествах и около 90% зеленого кофе идет на экспорт в Японию. Если сравнить с объемом кофе, производящемся в Колумбии, то ямайский “Blue Mountain” составит всего 0,1%. Это яркий пример того, когда качество намного важнее, чем количество. И на сегодняшний день кофе “Blue Mountain” признан экспертами как роскошный, уникальный и вкусный кофе.

Подчеркивающим его эксклюзивность и дефицит является и тот факт, что ямайский кофе – чуть ли не единственный кофе в мире, который экспортируют в специальных деревянных бочках, а не в мешках.

Описание сорта

Кофе в зернах на Ямайке собирают исключительно вручную. Обрабатывают их влажным методом. Кроме того, они проходят специальную сортировку. Все бобы подразделяются на категории. Самой высокой среди них считается Grade-1. Такие бобы идут только на экспорт.

Jamaica Blue Mountain – считается лучшим среди элитных сортов. Для него характерно сбалансированное сочетание сладости и терпкости, а также насыщенный аромат. Гурманы ценят его за наличие приятного орехового оттенка, слабо ощутимую кислинку и продолжительное фруктовое послевкусие.

Сорт также считается уникальным за счет особенностей выращивания бобов. Плантации небольшие, расположены на огромной высоте. Экспортируются кофейные плоды в маленьком количестве. Их помещают в дубовые бочки, на которых ставят штамп, подтверждающий принадлежность к знаменитому виду. За счёт этого удается избежать подделок.

Ямайка Блю Маунтин в TorrefactoЯмайка Блю Маунтин в Torrefacto

Seal of Approval

The Jamaica Agricultural Commodities Regulatory Authority takes the authenticity of JBM very seriously. As a producer of JBM it is required that every batch is certified with a 100% JBM authenticity seal. Some coffee companies like to use JBM as a blend with other coffee mixtures, in these cases the coffee company would state it’s a blend and most likely only use a small percentage of JBM. Although there is nothing wrong with a blend, if you’re looking to experience Jamaican Blue Mountain to the fullest, then a 100% seal of approval would be highly recommended. 

Here are some tips to keep in mind when looking for an authentic bag of Jamaican Blue Mountain:

Examine the packaging – Take a good look at the packaging of the coffee and check where the coffee has been grown, roasted and packaged. If it’s not from the island of Jamaica, then its most likely not authentic. 

Look for the Seal of Approval – Every authentic bag of JBM has a seal of approval on it. This is a seal that has been certified by the Coffee Industry Board of Jamaica. If you see this, you’re in good hands. 

Have an indulgent vacation in Jamaica – Blue Mountain coffee included!

Blue Mountain coffee is indeed one of the best in the world. The quality of authentic Blue Mountain coffee is regulated to ensure its consumers only receive the very best products. Many coffee lovers keep Blue Mountain coffee at the top of their preference list, and once you taste it (if you haven’t already!), you’ll see why. Other than Blue Mountain coffee, there are plenty of other reasons to visit Jamaica. That list includes the endless activities this island has to offer and its natural beauty that’s always waiting to be explored.

Photo credit: Photo Spirit/Shutterstock.com

If you travel to Jamaica for a family vacation, you may want to check out the Blue Mountain Coffee Festival that takes place annually. This event usually gets underway in the hills of the Blue Mountains, on the grounds of Newcastle. Coffee classes, tours of coffee farms, and hiking or cycling through the Blue Mountains are all part of this experience. You can stay at a resort in Ocho Rios or a resort in Negril, which makes it easy to arrange tours or attend events like this while in Jamaica. Blue Mountain coffee is also included in your all-inclusive stay at Beaches Resorts!

The Bottom Line

The debate about the best coffee in the world will never be truly settled. But no matter where you stand and which one’s your favorite, Jamaican Blue Mountain coffee can’t be ignored. The flavor profile of Jamaican coffee is truly exceptional.

From the moment ripe coffee berries are picked off the bushes on the slopes of the Blue Mountain range, every step ensures their utmost quality. Don’t be fooled though, there are a lot of counterfeit brands and blends out there. Make sure your beans are certified with the Blue Mountain seal.

If you’re just looking to see what the hype is all about, it’s ok to start with a blend. The Volcanica Coffee Blue Mountain blend is an excellent way to get started. If you’re a Blue Mountain veteran, treat your taste buds to the sublime flavor of Volcanica’s Blue Mountain Peaberry Coffee. You won’t regret it, it’s a heaven in a cup of coffee.

What’s the best way to brew Jamaican Blue Mountain coffee?

The best way to brew Jamaican Blue Mountain coffee is whatever your favorite brew method is. It is especially delicious in French roast, drip machines, and pour over. We recommend a Hario V60 to get the nuances of this top-rated bean, but you really can’t go wrong.

How should I store Jamaican Blue Mountain coffee beans?

You should store Jamaican Blue Mountain coffee beans the way you would store any high-quality specialty coffee beans: away from moisture, heat, oxygen, and light. Furthermore, you should plan to use them all within a week or two to best enjoy their unique character.

What’s the best grind for Jamaican Blue Mountain beans?

The best grind for Jamaican Blue Mountain beans is whatever your coffee brewing method recommends. For a Hario V60, for example, try a grind just slightly finer than medium on your grinder; this will give good extraction and help highlight the brighter nuances of these high-elevation, slow-growing beans.

Are there decaf Jamaican Blue Mountain coffee beans?

The company Jamblum offers decaffeinated JBM beans but they’re often out of stock. Volcanica Coffee, on the other hand, offers half-caff JBMs. You can check our favorite decaf coffee beans here.

References

  1. Blue Mountains (Jamaica). (2019, September 14). Retrieved from https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Mountains_(Jamaica)
  2. Dewar, T. (n.d.). Crackdown planned on fake Blue Mountain coffee. Retrieved from http://www.jamaicaobserver.com/news/Crackdown-planned-on-fake-Blue-Mountain-coffee_18015328
  3. Coffee Facts. (n.d.). Retrieved from http://wallenford.com/about-coffee/coffee-facts.php

Любимый кофе Джона Леннона и Яна Флеминга. 15 тысяч рублей за килограмм

Ян Флеминг, автор книг о Джеймсе Бонде, предпочитал этот сорт кофе любому другому и пил его по утрам, сидя в гостиной своего особняка «Золотой глаз» на Ямайке. Джон Леннон и Йоко Оно, приезжая в Токио, останавливались в отеле «Окура», владельцы которого «подсадили» их на этот кофе. О каком сорте речь? Разумеется, о знаменитом Jamaica Blue Mountain, способном сделать своим фанатом даже тех, кто не любит кофе вовсе. Если он сможет себе его позволить.

Кофе голубых кровей, выращенный в Голубых горах

Jamaica Blue Mountain – по сути, обычная арабика типика, которую посадили в регионе Блу-Маунтинс английские колонизаторы, чтобы получать любимый напиток из зерен, выращенных непосредственно на Ямайке. Деревья, привезенные из французской Мартиники в 1728 году, очень успешно прижились во влажном горном климате…настолько успешно, что первый крупный урожай был продан в Старый свет уже через 10 лет после основания плантации. К началу 19 века, в Голубых горах насчитывалось уже 600 небольших плантаций.

На самой плантации кофе можно купить за 30 долларов (0,5 кг.)

Впрочем, после нескольких восстаний рабов, кофейная культура была почти уничтожена. На восстановление отрасли ушли десятки лет, но даже теперь «Ямайка Блу Маунтин» считается продуктом класса премиум. И этому есть причины.

Сладкий, не горький, невероятно вкусный и дорогой. Очень дорогой

«Фрукты и шоколад», «сладкое вино и пряности», «грейпфрут и ванильное мороженое»… Отзывы о вкусе, и, в особенности, послевкусии, ямайского кофе, сходятся в главном: он лишен горечи. Совсем. Jamaica Blue Mountain обладает удивительной естественной сладостью, одновременно с легкой кислинкой и еще более легкой, но заметной остротой.

Причин появления такого вкуса несколько. Во-первых, дело в регионе выращивания. Плантации Jamaica Blue Mountain находятся высоко в горах, и кусты растут в тени тропических деревьев, авокадо, папайи и банановых листьев. Ягоды вызревают медленно, естественным путем, набирая сладость и аромат.

Японцы потребляют от 70 до 90% «Блу Маунтин». Остальной кофе рассредоточивается по миру

Во-вторых, урожай собирают методом пиккинга (вручную, забирая с ветки только спелые ягоды и оставляя зеленые). Это обеспечивает максимальное качество будущего кофе.

И в-третьих, весь урожай Jamaica Blue Mountain проходит через контроль качества Палаты кофейной промышленности Ямайки. Большая часть зерен поставляется в Японию – страну, где требования к качеству кофе намного выше европейских или американских. Производителям волей-неволей приходится соответствовать этим требованиям.

К слову, японцы потребляют от 70 до 90% «Блу Маунтин». Остальной кофе рассредоточивается по миру.

Как отличить настоящий Jamaica Blue Mountain от обычного ямайского кофе?

Строго говоря, настоящим Jamaica Blue Mountain является только кофе, выращенный в Голубых горах на высоте от 900 до 1700 метров. Вся остальная продукция, произведенная на Ямайке – это хороший вкусный кофе, его можно покупать, не сомневаясь в качестве, и везти на сувениры из отпуска. Но к «Блу Маунтин» он отношения не имеет.

Классический ямайский кофе поставляется в деревянных бочках или современной имитации джутовых мешков

Довольно часто, на Ямайке (и не только) продается смесь Blue Mountain с недорогим местным кофе, который выдается за чистый продукт

На что обращать внимание при покупке, чтобы не приобрести подделку?

  1. На сертификацию производят Mavis Bank Coffee Factory, Clydesdale, Coffees of Jamaica, Precious Provisions, J. Martinez and Company, Fresh Roasted Coffee, Blue Mountain Coffee, The Old Tavern Coffee Estate и др. На упаковках есть отметки о пройденной проверке Кофейным советом Ямайки и товарный знак.
  2. На упаковку. Классический ямайский кофе поставляется в деревянных бочках или современной имитации джутовых мешков, сохраняющей вкусоароматические свойства зерен.
  3. На цену. В среднем, цена за 200 грамм зерен Jamaica Blue Mountain может составлять от 40 до 60 долларов.

Готовы заплатить столько за кофе, который считается лучшим среди элитных сортов?

Зерновой Bushido

Для любителей самостоятельного приготовления кофейного напитка компания предлагает зерновой кофе тех же видов, что и у молотого собрата. Ориджинал производится из элитных сортов арабики и выпускается в ограниченном количестве. Спешиалти характеризуется тем, что производится из зерен одного урожая, что придает напитку насыщенный долгоиграющий аромат.

Бленд Grand Cru также выпускается и в зерновом виде. Для его производства используется только арабика. Аромат приготовленного из свежемолотых зерен напитка отличается стойкостью, насыщенностью. Сваренный кофе имеет шоколадное послевкусие.

Еще один вид зернового элитного кофе – Speciality. Зерна одного сорта обжариваются вручную. Продукт отличается наличием легкой горечи, сбалансированной кислинкой. Указанные характерные черты дополняют друг друга, помогая максимально раскрыть вкусовую насыщенность кофейных зерен. Производится продукт из арабики.

Он изготавливается по заказу компании Хорс в Италии и представляет собой натуральный зерновой кофе, который обжаривается по особой технологии. Для обжарки используются дрова. Среди продуктов этой линейки выделяют следующие бленды различной крепости:

  1. Forte – терпкий кофе с насыщенным вкусом и ярким ароматом. Для его приготовления используется различные сорта арабики, выращенные на территории Кении и Танзании. Обжаривают зерна на дубовых дровах.
  2. Delicato – отличается мягкостью вкуса, наличием цитрусового аромата, кисловатого послевкусия. Изготавливается из смеси эфиопской и колумбийской арабики. Обжариваются зерна на дровах дерева апельсина, которые наделяют продукт особым пряным тонким ароматом.
  3. Intenso – кофе с насыщенным сочным ореховым послевкусием. Производится такой продукт из 100% арабики, выращенной на территории Кении и Колумбии. Обжаривают сырье, используя дрова из веток деревьев оливы.
BUSHIDO - КОФЕ, ОБЖАРЕННЫЙ НА ДРОВАХ НА МЕДЛЕННОМ ОГНЕBUSHIDO – КОФЕ, ОБЖАРЕННЫЙ НА ДРОВАХ НА МЕДЛЕННОМ ОГНЕ

Оформление товара не повторяет японский стиль, на упаковках используются только английские и русские описания. При этом качество товара остается на высоком уровне, а индивидуальный подход к приготовлению повышает интерес к этой марке.

Why Is Blue Mountain Coffee So Expensive?

Blue Mountain coffee is expensive for two main reasons: limited supply and the actions required to keep the quality high. 

Supply is limited primarily by geographic area. These beans come from a small island and need to come from one of just a few different locations on the island to be certified. On top of that, they are time-consuming to grow, taking about twice as long as typical coffee (). Roughly 80% of the crop is exported to Japan, leaving only 20% for the rest of the world.

Blue Mountain coffee trees grow in small groups on steep hillsides, making them difficult for workers to harvest. Then, every single bean is hand-inspected through a painstaking system to weed out defects and ensure that only the best coffee (most uniform beans) makes it to market.

It’s important to keep this perspective when shopping. These beans are genuinely made with diligent effort, and workers deserve their hard-earned wages.

Visiting the Hidden Rasta Settlements

While in search of peace and mindfulness in Jamaica’s Blue Mountain, or during a regular hiking adventure, you may realize that at some points in the mountain there are signs of habitation. Although most visitors do not get lucky to find the native Rastafarians, it may be relatively easy to locate them if you are in the company of a Blue Mountain Jamaica tour guide.

A few miles from Mount Edge guest house, you may find a distinctive settlement consisting of Wooden Houses. That is the heart of Rastafarians; a community which has separated itself from modern societal practices.

The people there are very welcoming and are always ready to share their values and practices of healthy living, more so to visitors. Whether you decide to have a half-day tour or spend an entire day or even more, it will be a one of a kind opportunity that you will live to remember.

About Rastafarian Indigenous Village

Rastafarian is a form of religion which began in the early 1930’s in a village which later came to be known as the Rastafarian village. The people practising it adhere to the Bible teachings, though they worship Haile Selassie 1, the first emperor of Ethiopia.

Their religion opposes many practices which have come with modernism such as corruption and materialism.

An intriguing fact is that smoking marijuana is considered a spiritual act as it is regarded asa sacrament. Apart from that, the Rastafarians prefer having dreadlocks to maintaining a short hair, though it is not an absolute requirement for the believers.

Morning prayer. Photo by Stan Tzanis. Original photo here: https://www.flickr.com/photos/eustathios/2789268515/

What to Expect

The first stop will be at the residence of traditional drum makers. The Rastafarian culture stipulates that drum making is a man’s work, so don’t begin wondering why the ladies are missing in action. These drums are hand-made through skills which were passed from one generation to the next till the present times.

For the vegetarians, you may be interested in knowing that willing visitors are taken to vegetable and herb gardens. There, you will learn the reason why Rastafarians choose to maintain a vegan diet and the special herbs they use for medicinal purposes. Fortuitous guests are at times entertained with a traditional dance crew who perform with drums and singing at an open space in the centre of the settlement.

At the end of your trip, you can visit theirjewellery store where traditional handicraft jewels are stored. There you can get for yourself a souvenir as a future reminder of the times you spent Blue Mountain Jamaica tour.

Почему Марагоджип редкий сорт

Кофе Марагоджип считается редким из-за того, что фермеры не особо стремятся его выращивать. У деревьев не только большие листья, но и очень длинные междоузлия веток. Поскольку именно из междоузлий появляются кисти ягод, плодоносят деревья Марагоджипа хуже других сортов.

В самые урожайные годы общий вес зёрен, собранных за год с одного дерева Марагоджипа, на 20% меньше веса годового урожая арабики сорта Кастилло. Зато огромное дерево требует в два раза больше места, чем Типика или Бурбон.

Для удаления кожуры и мякоти с кофейных зёрен используют специальные машины, которые обычно настроены на обработку мелкой арабики. Чтобы ножи не повреждали более крупные зёрна Марагоджипа, оборудование приходится перенастраивать. В противном случае разрезанные зёрна придётся продавать по бросовым ценам.

Некоторые любители, напротив, считают, что вкус у «Слоновьих зёрен» мягкий, бархатистый, с оттенками шоколада и фруктов. В Гватемале и Колумбии случается, что фермеры, выращивающие на продажу высокоурожайную арабику Кастилло, для собственных нужд высаживают несколько деревьев Марагоджипа.

Visit a working Blue Mountain coffee farm

Lime Tree farm in Jamaica’s Blue Mountains. Photo: Rochelle Knight

Arabica coffee beans were first introduced to Jamaica in 1728 and planted both in central Jamaica and on the steep hillsides of the Blue Mountains. Over time, Jamaican Blue Mountain coffee (a trademark reserved for coffees grown in the mountains between 3,500 and 5,500 feet above sea level) has earned a reputation for sweet floral aromas, mild flavors, and lack of bitterness that makes it one of the world’s most expensive and sought-after coffees.

You won’t appreciate the cost of Blue Mountain coffee until you experience it at the source (one pound of freshly roasted Blue Mountain coffee beans costs an average of $65). To see production in terms, visit a facility like Lime Tree Coffee Farm, one of several dozen Blue Mountain coffee farms. Lime Tree Farm allows visitors to see the coffee-making process up close from bean to cup. Everything is done by hand, from planting and harvesting to pulping, drying, roasting, grinding, and brewing. Lime Tree Farm sells coffee to factories such as the Mavis Bank Coffee Factory, which manufactures Jablum, one of the most popular Blue Mountain coffee brands. Visitors can also stay overnight in their five lovely cottages to get a head start in exploring the rest of the Blue Mountains.

What is Blue Mountain Coffee?

Jamaican Blue Mountain coffee (also called JBM) is considered one of the most popular and delicious coffees you can buy. 

It’s grown in Jamaica, as you would imagine from the name. Even more specifically, it’s grown only in the Blue Mountains, in the parishes of Portland, St. Andrew, and St. Thomas. 

At elevations of up to 7,500 feet above sea level, the Blue Mountains are some of the highest points in the Caribbean.      

The perfect combination of high altitude, cool climate, rich soil, and adequate rainfall produce these mouthwatering Arabica beans. 

Blue Mountain Jamaican coffee is naturally bright, sweet, and creamy. And that’s why every coffee aficionado treats these beans like royalty.

Regulated by the Coffee Industry Board of Jamaica

The best Jamaican Blue Mountain coffee is so sought after that some companies try to pass inexpensive knock-off beans as Blue Mountain coffee. 

Because of this, the Coffee Industry Board of Jamaica developed a rigorous set of checks in their Coffee Industry Regulation Act.

In this act, the Jamaica Coffee Industry Board sets out the necessary qualifications to use the Blue Mountain label on coffee bags. 

JBM certification on the beans on the top left

Only beans that are 100% Jamaican Blue Mountain coffee can use their certification seal on the label.

As I mentioned, only coffee grown in the parishes of Portland, St, Andrew, and St. Thomas is considered authentic Blue Mountain coffee. 

And more specifically, the coffee must be grown at an elevation of at least 3,000 feet to earn recognition as certified Blue Mountain beans. 

When you see this certification, you can be sure you’re buying only the best JBM coffee.

Blue Mountain Single Origin Over Blends

Only single-origin coffees are regulated by the Coffee Industry Board (CIB). 

This means that the board does not restrict blends that claim to contain smaller percentages of Blue Mountain coffee. 

If you decide to buy a blend, keep in mind that a blend could contain as little as 5 to 10% genuine beans from the Blue Mountain region of Jamaica. The rest of the beans in the bag may or may not even be high-quality beans. 

Always check out the label before buying coffee labeled as Jamaican Blue Mountain.

If the roaster doesn’t indicate how much of the blend is authentic Jamaican Blue Mountain coffee, it’s probably not much. 

Also, see if the bag indicates what the other beans in the bag are. This is an important point since up to 95% of that bag could be beans from any other region. 

Additionally, think about what a blend means. Blending a prized, high-quality coffee with an inferior bean means overshadowing the attributes of the higher quality coffee. 

You could potentially lose all the positive characteristics of the better quality beans and only taste the negative ones of the rest of the beans.

Other places you can get Blue Mountain coffee in Jamaica include:

Wallenford Estate

Wallenford Estate in Kingston, Jamaica is one of the producers of Blue Mountain coffee. This version of Blue Mountain coffee is made with peaberry coffee beans, which have one cherry as opposed to two. This results in a product with an intense aroma and a distinctive and delicious taste. Wallenford also produces Jamaica High Mountain Coffee.

Clifton Mountain Estate

Clifton Mountain Estate is in St. Catherine’s Peak, Jamaica. At over 270 years old, this is one of the oldest plantations on the island that is still in operation. You can tour this estate, which is known for producing some of the best Blue Mountain coffee. You’ll see the coffee blossoms and beans as you stroll, and if you’d like, you can sample a ripened ruby-colored bean.

During a tour of this estate, your guide will show you how the beans are separated, washed, peeled, and ground before the fermentation stage. There are some mechanical aspects used in the processing of coffee beans here that help with efficiency.

Flamstead Estate Coffee

Flamstead Estate is more than 3,000 feet above sea level, just the right altitude to produce coffee that can be labeled as Blue Mountain coffee. The estate was founded by Ambassador Carlyle Dunkley in 1982, though coffee is said to have been grown here since 1764. The mission of this farm is to continually provide consumers with the best coffee the farm can possibly produce, and judging by the reviews, they’re doing so excellently.

Greenwich Estate Coffee

Greenwich Estate Coffee can be found about 4000 ft up the Blue Mountains. This estate has a meticulous process of harvesting coffee beans that honors time-tested traditions. Brewing the beans produced here gives a coffee flavor that is ‘exquisitely clean, mild, smooth, slightly sweet, and full-bodied’, according to the estate. The coffee has a tangy flavor of caramel and chocolate, with a refined and delicious finish.

Certified by the Coffee Industry Board of Jamaica (as all authentic Blue Mountain coffee blends are required to be), Greenwich Estate’s coffee is definitely one of those you should try if authenticity and environmental consciousness are important to you.

Learning About the Maroons Cultural Practices

The origin of the Maroons dates back to early 17th Century, during the colonial period. Jamaica had emerged as a key sugarcane planting nation. As a result, there was a need for more African slave labour to work in the plantation. However, there were constant rebellions against slavery by the Africans. The slaves who successfully revolted escaped to the mountainous regions, where they believed they would be safe from the European inversion.

With time, the black population in the Blue Mountains increased and to date, they form an autonomous community with their own peculiar way of life that is entirely different from the rest of Jamaica.

By visiting the Blue Mountains, you will get a chance to have first-hand interaction with the maroon communities. It is a one of a kind opportunity as you will get a chance to get their views on different aspects of life and compare with the rumours posted everywhere on the internet.

It is worth noting that they are sub-divided into two distinct groups- the leeward (Acompong Maroons) and the windward or the Moore town Maroons.

Insight into their cultural practices

  • Most of their cultural traditions are similar to that of specific tribes in West Africa such as Ashanti, Hausa,and Igbo
  • Some of their traditional foods include bammies, boyo, coconut drops, jerk pork,andTurn corn Meal. Additionally, they brew a traditional beer using ginger.
  • Their language is a combination of several African dialects, and incorporates a few Spanish and English words.
  • Some members of the community still prefer hunting and gathering to agriculture.
  • Their festivals are marked by singing and dancing and preparation of traditional meals. Some of their festivals are considered sacred and are exclusively attended by the Maroons only.

Even if you get remotely excited by cultural diversity, then this is definitely a place to visit.

Visit the Blue & John Crow Mountains in Jamaica

After all, is said and done, for anyone aiming to get a worthwhile experience, it is vital to link up with reputable Blue Mountain Jamaica tours and travel agencies. That is important as it will enable you to gain a deeper understanding of the natural and cultural heritage and have a feel of the real Jamaican experience with the local community.

Some notable benefits of using a reputable tour company such as the Tropical Trips Jamaica include:

  • The tour guides are natives. That means that they know each corner of Jamaica, and their guides are equipped with the cultural knowledge to ensure that what the visitor gets is a true Jamaican experience.
  • You get to travel in groups with other visitors from different parts of the world. Who does not know the more the people in a trail, the merrier the hiking experience? Nonetheless, you may also decide to have a private tour, possibly with your friends, group or family.
  • These tours have flexible schedules which can be modified to ensure they best suit your needs.
  • Finally, by using popular tours and travel experts, you can get numerous discounts on accommodation, meals, transportation among others. On the same note, they can save you the hassle of booking the right experience if you contact them in advance.

View the discussion thread.

Ссылка на основную публикацию
Похожие публикации
Made on
Tilda