Характеристика бразильского кофе

Чем знаменита местная почва?

Наш менеджер по обеспечению качества Юлия (на фото слева) инспектирует бразильскую почву

Лучше всего кофейное дерево растет на рыхлой почве, содержа­щей достаточно органических веществ. При этом она должна быть в меру влажной, но ни в коем случае не переувлажненной. В Бразилии плантации кофе получают питательные вещества из знаменитой красной земли ― terra roxa. Почва яркого кирпичного цвета образовалась здесь в результате сильнейшего извержения вулкана в мезозойскую эру, когда Южная Америка и Африка отделились друг от друга, став разными континентами. Красный цвет terra roxa обусловлен присутствием оксидов железа.

Правила приготовления

Бразильский кофе можно заваривать по всевозможным рецептам и с добавлением различных ингредиентов. Конкретный выбор будет зависеть только от индивидуальных вкусовых предпочтений и наличия тех или иных продуктов

Но стоит помнить, что прежде чем приступить к приготовлению напитка, важно изучить все основные правила его заваривания

Необходимо брать только качественные и свежие ингредиенты и зерна.
Для того чтобы получить свежий и насыщенный вкус и аромат, следует брать бразильский кофе крупного помола или в зернах

Измельчать его рекомендуется только перед самим применением.
Если в кофейный напиток предусматривается добавление других ингредиентов, то после заваривания его следует профильтровать.
Очень важно правильно рассчитывать пропорции ингредиентов и их соотношение. Так, на 150 мл воды нужно брать не более 10-15 грамм бразильского кофе в зернах.
Воду перед применением рекомендуется кипятить.

Бразилия — великолепная страна, со своими традициями, прекрасными людьми и удивительной природой. Но все же, по мнению кофеманов, главным ее достоинством остается выращивание и переработка кофейных зерен. Именно это производство обеспечило Бразилии признание и славу по всему миру. Многие люди на сегодняшний день уже не представляют жизни без этого чудесного напитка. А ведь одна треть всего производимого кофе выращивается именно в этой замечательной стране.

Разумеется, кофе высоко ценится и самими бразильцами. Без чашки ароматного напитка не начинается день даже у самых бедных семей. Для настоящего бразильца это не просто кофе, а смысл жизни. Из-за этого селекционеры постоянно выводят новые сорта деревьев и улучшают имеющиеся. Именно в Бразилии можно найти восхитительный кофе, в который можно влюбиться с первого глотка!

Способы приготовления

  • Эспрессо-машина
  • Френч-пресс
  • Аэропресс
  • Джезва (Турка)
  • Пуровер
  • Капельная кофеварка
  • Гейзерная кофеварка

Кофе
17 г
Помол
Мелкий
Масса готового напитка
33 г
Время экстракции (взаимодействия кофе и воды)
24-25 секунды

Для приготовления кофе в домашней эспрессо-машине руководствуйтесь рекомендациями производителя оборудования. В общем случае можно воспользоваться формулой:Масса напитка / Масса кофе = 1,9 – 2

В которой:

  • Масса напитка — фактическая масса приготовленного двойного эспрессо;
  • Масса кофе — рекомендованная заводом-изготовителем кофемашины масса молотого кофе, заложенного в корзину холдера (портафильтра).

Кофе
60 г
Помол
Крупный
Вода
1000 мл
Температура
95° С
Время экстракции (взаимодействия кофе и воды)
4 – 5 мин

Всыпать кофе в колбу френч-пресса, включить секундомер и залить водой, когда на секундомере будет 4 минуты перемешать, надеть крышку и опустить поршень до конца.

Прямой метод

Кофе
14 г
Помол
Средний
Вода
200 мл
Температура
93° С
Время экстракции (взаимодействия кофе и воды)
1 мин 10 сек

Смочить фильтр аэропресса, всыпать кофе в колбу, включить секундомер и залить водой, перемешать, надеть поршень, когда на секундомере будет 50 секунд, перемешать ещё раз и продавить воду поршнем за 15 секунд.

Обратный метод

Кофе
17 г
Помол
Средний
Вода
250 мл
Температура
93° С
Время экстракции (взаимодействия кофе и воды)
1 мин 30 сек

Смочить фильтр аэропресса. Надеть поршень аэропресса на колбу, всыпать кофе в колбу, включить секундомер и залить водой, перемешать, когда на секундомере будет 1 минута перемешать ещё раз, надеть крышку с фильтром, перевернуть аэропресс на чашку и продавить воду поршнем за 20 секунд.

Кофе
10 г
Помол
Максимально мелкий (в пыль)
Вода
100мл
Время экстракции (взаимодействия кофе и воды)
Примерно 4 – 5 минуты

Насыпать свежемолотый кофе в турку, залить холодной водой, перемешать, поставить на предварительно прогретый песок до 240–260 градусов или на средний огонь. Довести до поднятия пенки. Это должно произойти примерно за 3 минуты, снять с огня, перелить в чашку.

Идеальная джезва имеет небольшой объём, сделана из меди, изнутри покрыта серебром, ручка выполнена из бронзы или покрыта деревом, диаметр горлышка составляет около 80% диаметра донышка. Так же не забывайте, что турка прекрасна тем, что в чашку попадает большое количество молотого кофе и вкус напитка продолжает меняться с течением времени. Поэтому не спешите быстро пить ваш напиток.

Кофе
18 г
Помол
Средний
Вода
270 мл
Температура
93° С
Время экстракции (взаимодействия кофе и воды)
2 мин 30 сек

Поместить фильтр в воронку и смочить его горячей водой, всыпать кофе, включить секундомер и налить 40 мл воды, когда на секундомере будет 30 секунд, постепенно влить оставшуюся воду так, чтобы закончить наливание к 1 минуте 10 секундам.

Кофе
60 г
Помол
Крупный
Вода
1000 мл

Для приготовления кофе в капельной кофеварке руководствуйтесь рекомендациями производителя оборудования.

Помол
Средний

Чтобы определить дозировку кофе и воды, необязательно пользоваться весами. Обычно соотношение у таких кофеварок уже заложено производителем: кофе нужно столько, чтобы он был ровно по границе сетки, а воды – чуть ниже клапана.
Мы рекомендуем сразу заливать горячую воду. В зависимости от размера кофеварки и мощности нагрева вода начнёт подниматься через 3–4 минуты. В течение этого времени в основании кофеварки образуется достаточное давление, чтобы вытеснить воду в верхнюю часть. Когда вода в нижней части закончится, вы услышите характерные «фыркающие» звуки — значит можно снимать кофеварку с плиты и разливать кофе по чашкам.

How Does Brazilian Coffee Taste?

As seen above in the many varieties of coffee, Brazilian coffee is known for having a full body, low acidity, and medium sweetness with notes of chocolate, nuts, and caramel. 

To many, this is simply how coffee should taste. Brazilian coffee is so popular and widespread that many people associate this flavor profile with coffee in general, not just Brazilian coffee. 

The full body and chocolatey/nutty notes make it a great coffee for everyone. It’s simple, tasty, and not too crazy. The sweetness of the coffee beans also pairs well with milk.

As the complexity of the coffee increases, notes of red fruits like berries become more common. Citrus and floral notes can be present as well, especially in specialty coffee. Sweetness usually depends more on the processing method and roast.

Coffee Growing Conditions In Brazil

Brazil has the best climate and weather conditions compared with any country for the growth and production of coffee beans. Most of the coffee-growing farms in Brazil are located in the southern part of Brazil along the Atlantic Coast. 

This is the best place to grow the coffee as the temperatures are steady throughout the year, and the area receives moderate rain and sunlight that is perfect for coffee plants. 

This area of Brazil is located at a high altitude that is between 400 and 1600 meters above sea level. This is important as this altitude is considered to help the coffee plant grow faster and bigger. 

Exploring Brazilian Coffee at Daterra Coffee Farm | European Coffee TripExploring Brazilian Coffee at Daterra Coffee Farm | European Coffee Trip

Fun Facts About Brazilian Coffee

We all know that Brazil produces the most coffee out of all the countries in the world, but what else is there to know about Brazilian coffee? Now that we have gone through how Brazilian coffee is produced, we can now go through some little-known and surprising facts about Brazilian coffee. 

  • Brazil has planted almost 6.7 million acres of coffee bushes 
  • Brazil produces thirty percent of the world’s coffee supply
  • Brazilian coffee beans are harvested from May to September
  • About eighty percent of the coffee made in Brazil is a coffee known as Arabica 
  • Brazil has taken the second prize for the most expensive coffee produced on record with a whopping $49.75 per pound for one particular coffee brand
  • The coffee industry in Brazil generates around 8 million jobs
  • Brazil not only makes a large amount of coffee, but they also consume a considerable amount as Brazil is the second-largest coffee consumer in the world
  • Brazil is the number one coffee supplier to the USA
  • Unprocessed coffee beans are exported from Brazil to Japan, The US, and the UK duty-free

Best Brands

Being the largest producer in the world means that Brazil is home to a huge number of coffee brands. The primary focus of the Brazilian coffee industry is quantity output, and without the same elevations as other countries, Brazilian coffees are typically more known to be good “base” coffees with mild flavors. This means they’re more often used as a filler, rather than as the main driver of flavor.

Premium specialty coffees are less common as a percentage, but do exist. Good trade relations with North American and European countries means that Brazilian coffee brands with a unique product are able to export coffees direct to other markets.

Most coffee roasters in Canada, the United States, Europe and Australia will have Brazilian coffees as a key component of a blend or as a single origin itself. Here we’ve taken a look at some of the more worthwhile brands to consider.

Facts About Brazilian Coffee

Coffee Production in Brazil

Brazilian coffee is popular due to its accessible flavor profile. Many people love the full body and rich sweetness that accompany notes of chocolate, nuts, and caramel. These flavors work great in blends and for espresso, and you will find coffee from Brazil exported all over the world.

Today, Brazil produces about a third of the world’s coffee. With about 63.4 million 60-kg bags produced in 2020 alone, Brazil continues to remain the largest coffee-producing country. () Vietnam comes in as runner-up at 29 million bags, with Colombia in third at 14.3 million bags.

The scale of coffee production in Brazil is massive. Its climate and altitude lend themselves well to both Arabica and Robusta coffee plants, something other countries rarely benefit from.

About 70% of production is with Arabica, while 30% remains with Robusta.

The three states that produce the most coffee are Minas Gerais, Espírito Santo, and São Paulo. There are around 220,000 coffee farms occupying over 10,000 square miles (27,000 square kilometers) across the country, ranging from small family farms under 10 hectares to massive estates. ()

History of Brazilian Coffee

Even though coffee is such a large part of Brazilian culture and production, coffee plants aren’t native to Brazil. 

In 1727, a Portuguese diplomat named Francisco de Melo Palheta introduced coffee seeds into Brazil. The Portuguese were trying to buy seeds from French Guiana for several years, but the Governor of French Guiana had a ban on exporting coffee.

It’s rumored that Francisco was then sent to French Guiana to resolve a border dispute, but during this time he developed a secret relationship with the Governor’s wife.

As a gift when he left, the wife gave Francisco a bouquet of flowers with coffee seeds hidden within.

Once Francisco arrived in Brazil, he planted the first seeds in Pará that would then spread coffee further south throughout the country.

While this myth is romantic, one of the biggest reasons for coffee spreading so well throughout Brazil is not. Since slavery was only abolished in 1888 (), slave labor enabled the rapid growth of the coffee industry.

Coffee reached the state of Rio de Janeiro by 1770, and the increase in immigration during the 1800s brought even more paid workers to the fields. Coffee production just kept increasing over the years.

Fast forward to the 1900s, and coffee production is at an all-time high. Unfortunately, Brazil’s climate is subject to occasional freezing temperatures. In 1975, the major frost known as the Black Frost wiped out a majority of the coffee plants. 

Because Brazil was and continues to be such a massive producer and export of coffee, global prices fluctuated for the next two years until production started to get better. Two more frosts occurred in 1994 that reduced production by 50-80% and disrupted the global coffee market.

What is So Special About Brazilian Coffee?

Most large producers and exporters of coffee don’t tend to have a large coffee-consuming culture. Brazil is different in that sense.

In addition to being the largest producer of coffee, Brazil is also the largest consumer. 30% of what is produced is consumed, on average, in the country it was grown in. Per capita, Brazil is the 14th largest consumer of coffee, which is still relatively high.

As the biggest exporter of coffee around the world, Brazil shipped 44.8 million 60-kg bags in 2020 alone. That is almost double of the second largest exporter, Vietnam, who shipped 25.6 million bags. Colombia, the third largest exporter, “only” exported 12.5 million bags during the same time. ()

History

The story of coffee in Brazil begins with an intriguing tale involving a Brazilian lieutenant and his liaison with a Guiana governor’s wife who secretly gave him coffee cuttings in a bouquet of flowers.

To read about the history of coffee in Brazil from its beginnings to its reign as a world coffee empire see the World’s Best History of Coffee. Also see Brazil Cerrado Coffee.

Buy Brazil Coffee Beans

Buy brazil coffee from Canada
Buy brazil coffee from the U.S.

  • ️ Fresh roasted to order
  • ️ 100% high qualtiy Arabica coffee
  • ️ Custom grind (or whole bean)
  • ️ 1-way valve, laminate bag (for freshness)
  • ️ Bulk discounts

Coffee Regions of Brazil

Brazil has steady temperatures year-round with moderate sunlight and rain. These are the perfect growing conditions for both Arabica and Robusta coffees.

The altitude is not as high as other countries, but this enables more yield with easier production. After all, if you don’t have to pick all the coffee by hand while navigating steep mountains at high elevations, you can grow and harvest much more coffee.

The four regions that are responsible for most of Brazil’s coffee production are Minas Gerais, São Paulo, Espírito Santo, and Bahia.


Coffee farm in Brazil

Minas Gerais

The largest coffee-growing state in Brazil is Minas Gerais. It accounts for close to 50% of the total coffee grown in the country. The climate is mild and consistently in the low 20s Celsius (68-72°F).

Small farms (under 100 hectares) produce about 30% of the coffee in this state, but there is a big mix between small families hand-picking their coffee cherries to large estates using machinery and large equipment to harvest coffee.

Popular regions include Sul de Minas, Cerrado de Minas, and Serra da Mantiqueira. Daterra, one of Brazil’s most famous coffee producers, is located in the Cerrado region. They lead the country in innovation and sustainability efforts, always improving on technology and setting the gold standard for Brazil. They also work with higher-quality coffee in the specialty market.

Sitting between 800-1300 meters above sea level, this region is famous for full-bodied coffees with fruity aromas and notes of chocolate and caramel. You might even find hints of citrus in coffee from Minas Gerais.

Visiting Origin @ Sítio Vargem Grande - Specialty Coffee BrazilVisiting Origin @ Sítio Vargem Grande – Specialty Coffee Brazil

São Paulo

The state of São Paulo (not to be confused with the capital city with the same name that has over 12 million residents), also has mild temperatures suitable for coffee and an average elevation of 900 to 1100 meters above sea level.

São Paulo is also home to the biggest port for coffee exports, Port Santos.

The most notable region in this state is Mogiana. It’s famous for well-balanced coffees with a full body, low acidity, and sweet profile. 

Fazenda Ambiental Fortaleza is located in São Paulo and is famous worldwide. They operate under the name FAF Coffees as producers and exporters. They focus primarily on the specialty coffee segment, producing high-quality coffees with a major focus on sustainability.

Espírito Santo

Espírito Santo is the biggest producer of Robusta in Brazil. The most famous region is called Conilon Capixaba. “Conilon” is simply another word for Robusta.

This state also has Arabica coffee at higher elevations. Small family farms continue to pick coffee by hand in these areas. Because of the high humidity, producers often find it better to make multiple rounds throughout the season, picking only the ripe cherries and leaving the rest to mature.

The town of Venda Nova do Imigrante sits between many of these farms that are known for producing fruity coffees with low-to-medium acidity. This little city also has a large annual gathering called the Polenta Party, where they make polenta in a giant cauldron. Apparently, many Italians migrated here to work the coffee machines in the late 1800s, bringing their food culture with them. ()

Venda Nova do Imigrante is home to Café Arq, a team of coffee professionals that travel all around the state assessing coffees and helping find buyers throughout Brazil and internationally. They have greatly increased the quality of the region by cupping hundreds of coffees each week and giving free feedback to the producers on how they could improve their processing techniques.

Bahia

Starting production in the 1970s, Bahia got a later start growing coffee than the rest of the country. This is the furthest northeast that coffee is grown in Brazil.

Productivity is extremely high in Bahia due to rapidly advancing technology for harvesting and processing. A coffee cooperative in the area of Piatã, Coopiatã, has become known throughout the world for high-quality Arabica coffees.

Part of the Chapada Diamantina region, farmers in this area are able to produce coffee with flavors that may remind you of more complex Kenyan and Ethiopian coffees. Specialty coffee from Coopiatã often has floral and citrus notes.

Особенности продукта

Виды и сорта бразильского кофе

Красивая легенда

Уже почти три века в Бразилии почитаема полная романтизма история появления там кофе. Изначально в Южную Америку его завезли французы с острова Бурбон, что находится к востоку от Африки. Они стали выращивать кофе в своей Гвиане, надежно охраняя зерна и растения от вывоза за границу.

В 1727 году молодого бразильского офицера Франциско де Мело Палхет отправили во Французскую Гвиану дипломатически решать пограничный вопрос. Там у него завязались любовные отношения с супругой губернатора. По окончании переговоров на банкете, посвященном бразильским гостям, на прощание девушка преподнесла дипломату букет цветов, в котором были запрятаны кофейные саженцы.

Возможно, на деле все было не так романтично, кто знает… просто бразильцы гордятся своей легендой и верят именно в нее.

Но во всем мире кофе ассоциируется именно с Бразилией, когда взору представляются бескрайние кофейные плантации (они, кстати, есть почти во всех штатах страны), которые когда-то возделывали африканские рабы. Времена меняются, а бразильский кофе продолжает оставаться популярным и радовать своих поклонников во всех уголках планеты.

Есть ли у кофе короли?

На фото крайняя справа Юлия Бабенко, а рядом с ней Антонио Франсискини

В Бразилии огромное количество плантаций ― от небольших семейных ферм площадью менее 10 гектаров до крупных поместий площадью более 2 000 гектаров. Нас познакомили с кофейным бароном, который владеет 1,5% доли рынка Бразилии (около 15 тысяч гектаров)! Антонио Франсискини 86 лет, он владеет несколькими кофейными фермами и известен как один из крупнейших производителей кофе в стране. В Бразилии Антонио называют королем кофе и очень уважают. Антонио продолжает работать, его кабинет очень просто и неприхотливо обустроен ― вместо компьютера бизнесмен использует бумажную записную книжку и калькулятор.

История появления

Что такое кофейные ясли?

Кофейные ясли — отдельный участок с навесом от солнца. Зерна здесь прорастают в специальных мешочках

Кофейное дерево начинает свою жизнь в кофейных яслях. Ясли ― это отдельный участок земли, отгороженный и снабженный навесом для защиты росточков от осадков и ярких солнечных лучей. Зерна кофе сажают в мешочки, плотно набитые питательным субстратом, и располагают в яслях. Саженец растет тут 8–10 месяцев, после чего его высаживают на плантацию. Только через три года после высадки эти деревца начнут давать полноценный урожай. Выращивание саженцев в яслях ― это отдельный бизнес в Бразилии. Ему необходимо посвящать много времени и сил: отобрать лучшие семена, подготовить почву, обеспечить полив, уход. Многие фермеры покупают уже готовые саженцы из кофейных яслей, чтобы высадить у себя на ферме.

Coffee Like — твой эксперт в выборе кофе в зернах

Кофе должен быть качественным и вкусным вне зависимости от сорта и субъективных предпочтений. Поэтому он требует внимания и соблюдения правил на всех этапах работы с ним — от сбора урожая до упаковки.

Чтобы добиться лучшего качества, производство кофе построено с максимальным вниманием к деталям:

  1. Многоступенчатый контроль процесса обжарки.
  2. Запись графиков обжарки в реальном времени.
  3. Проверка лазерными колориметрами ColorTrack.
  4. Ежедневные каппинги для оценки качества и вкуса.

За поведением кофе наблюдают в небольшой лаборатории, оснащенной профессиональным оборудованием. А сэмпл-обжарка и контрольные каппинги дают полное понимание вкуса и необходимых корректировок для идеального результата.

Лучший кофе из Бразилии: сорта и виды

Как заваривать кофе по-бразильски

Бразильцы готовят и пьют кофе несколькими способами:

  1. Френч-пресс. Позволяет напитку завариваться не менее пяти минут, кофе получается полнотелый, резковатый, с явными шоколадными нотами. Этот метод нельзя применять с кислыми сортами – будет невкусно.
  2. Кофе-машина. В любой стране мира практически в любом кафе эспрессо будет сварен из бленда на основе бразильского кофе.
  3. Холодная заварка (в специальном приборе). Такой кофе получается особенно нежным и мягким – идеальный напиток в жаркий летний день.
  4. Кофеварка. Лучше не электрическая, а такая, которая ставится на огонь. Бразильцы варят в ней густой и крепкий кофе, сразу добавляя в воду сахар. Получившийся напиток они ласково называют Cafezinho (приблизительно это можно перевести как «кофеек»).


Cafezinho – крепкий «кофеек» с сахаром, заваренный в кофеварке

Brazilian Coffee Brands We Like

Below are some of the best Brazilian coffee brands. While there are a lot of options to choose from online, we think these Brazilian coffee brands stand out.

Volcanica Brazil Peaberry Coffee

This medium roast is famous for its smooth flavor, complex intense aroma, and rich body. The beans come from the Sul de Minas region of Minas Gerais and are Rainforest Alliance Certified. 

This peaberry coffee has notes of nuts, sweet hazelnut, and raspberry.

Coffee Bros Brazil Coffee

Coffee Bros specializes in medium and dark roasts from Brazil. Try one of their signature blends and grab a coffee with notes of hazelnut, brown sugar, and red fruit, or choose one with notes of sweet chocolate, caramel, and maple.

They even have a blend made specifically for cold brew, if that’s your thing. This is one of the best Brazilian coffee brands that we have tried.

Green Beans from Coffee Bean Corral

Do you prefer to roast your own beans? Coffee Bean Corral offers a wide selection of unroasted green Brazil coffee beans. They have beans that are perfect for blends and espresso, as well as more complex options that could be perfect for a lighter roast.

Most of their coffee comes from the state of Minas Gerais, with five options specifically from Daterra.

Coffee Production In Brazil

Coffee in Brazil first starts out with perfectly grown coffee beans, and each coffee plant will have its own way of growing the beans for the specific coffee that they produce. Then the coffee cherries are harvested either mechanically or by the strip picking method. 

From there, the coffee is processed by either a dry, wet, or semi-dry method, depending on the flavor profile the manufacturer is going for. 

A large majority of the Brazilian coffee beans today are processed through the dry method as Brazil has the best weather for this method to be done successfully. Even if some of the coffee processing is done mechanically in Brazil, they seem to have one of the world’s most well-cared-for coffee processing systems. 

Their coffee is defiantly prepared with love. Let us have an in-depth look at the dry, wet, and semi-dry processing methods that Brazil uses for its coffee. 

How Brazil Makes Over A Third Of The World’s CoffeeHow Brazil Makes Over A Third Of The World’s Coffee

The Dry Processing Method

The dry process is a natural method to help process the coffee beans. This method requires the beans to be dried while they are still in the coffee cherry. In this method, the coffee cherries with the beans are left in the air to dry out.

This is the most complex drying method as the drying times are long, and there is a possibility of the cherries fermenting which will ruin the coffee beans processed in this method. So, the coffee is watched carefully throughout the entire drying period. 

When coffee is processed using the drying method, the coffee will have a heavy body, and will be smooth, and have a complex flavor. The coffee will also have a slightly sweet flavor due to the coffee beans being dried in the coffee cherries. 

This dry processing method is the traditional method of processing coffee beans in Brazil, which is why this method is the one that is used the most in Brazilian coffee production.  

The Wet Processing Method

This method is a relatively new one when compared to the dry processing method, but it does add a different dynamic and flavor profile to the coffee that is processed in the wet method. In the wet processing method, the four outer layers of the coffee cherry are removed from the coffee bean. 

The coffee cherries are soaked and mixed around to get the layers off of the coffee beans; this can also be time-consuming. When the coffee beans are processed in this method, the resulting coffee is brighter, cleaner, and has a fruitier flavor as the coffee beans sit in the water with the four layers of the coffee cherry. 

The Semi-Dry Processing Method

The semi-dry processing method is also called the pulped natural method. This processing method consists of pulping the coffee and allowing the fermentation stage to occur slightly to help remove the silverskin off the coffee. 

This processing method can only be done in countries that have low humidity. The semi-dry processing method results in the coffee have characteristics of both a wet and a dry-processed coffee. 

This coffee is sweeter than wet-processed coffee, and it retains some of the body of a dry-processed coffee while keeping a bit of the acidity of a wet-processed coffee. Brazil has made the semi-dry processing method famous as they produce some of the best semi-dried coffee beans in the world. 

So much so that all twenty of the winners in the year 2000 in the Brazilian competition called Gourmet Cup were processed using the semi-dry method. 

Final Thoughts

That’s a wrap!

In this Brazilian coffee guide, you learned the complete history of coffee in Brazil, where it grows best, what varieties are used, how farmers produce coffee, and even received a few suggestions on our favorite fresh roasted coffee.

Now go get yourself some Brazilian coffee beans, make a cafezinho (or two), and invite your friends over to share. Enjoy!

References

  1. http://www.ico.org/prices/po-production.pdf
  2. https://www.greenfarmcoffee.co.uk/brazil-coffee-facts/
  3. https://www.wilsoncenter.org/blog-post/slavery-brazil#:~:text=On%20May%2013%2C%201888%2C%20Brazilian,slavery%20in%20all%20its%20forms
  4. http://www.ico.org/prices/m1-exports.pdf
  5. https://pt.wikipedia.org/wiki/Venda_Nova_do_Imigrante
  6. http://www.sapc.embrapa.br/arquivos/consorcio/legislacao/Instrucao_Normativa_n_8.pdf
  7. https://volcafespecialty.com/wp-content/uploads/2017/10/April-12-IS-Brazilian-Coffees.pdf

Особенности кофе из Бразилии

Taste Profile Of Brazilian Coffee

Brazil has produced specialty-grade coffee beans time and time again. Not only do they offer great espresso blends, but their single origins coffee beans are of a higher standard than most other countries. Brazilian coffees are always distinctive and of high quality.

Brazilian coffee has low acidity with bittersweet flavors allowing for a smooth drinking experience. The primary flavors that are generally found in most Brazilian coffees are chocolaty and nutty flavors that can range from a milk chocolate taste to a bitter cocoa taste, with a toasted almond flavor. Some Brazilian coffees may also have a lovely smooth caramel flavor to them. 

Some coffee beans that are processed in the traditional method will have a fruiter taste to them as the coffee cherry is kept on the coffee beans for a large chunk of the process. 

The low acidity in Brazilian coffees is the reason why some people underestimate the quality of the coffee, but the more you drink it, the bolder the flavors become, and you will find a surprisingly good flavor profile for all Brazilian coffees. 

The Diverse Coffee Of Brazil

Brazil has very diverse coffee with a wide array of options to choose from. Brazil has fourteen major coffee-producing regions that are spread over seven states. These coffee regions are considered the main ones in the country, but there are far more than these specific ones. This allows for the coffee to be as diverse as it is because many factories have different ways of producing their coffees.

With all these factories producing coffee, you can find a wide variety of traditional, experimental, and specialty coffees cultivated in different Brazilian coffee farms. With everything that is on offer from the Brazilian coffee producers, it will not be challenging to find a Brazilian coffee that you love.

История бразильского кофе

Как готовят бразильский кофе

В чем лучшие качества Арабики?

Brazil’s Complex Classification System For Coffee

Brazil is known for its high-quality coffee beans, and there is a process in place to ensure that only the best coffee beans are packaged for customers to purchase. This process can take a long time as many factors are checked, and there are multiple tests for the coffee beans to go through for them to pass and be considered quality coffee beans. 

Brazil has a very complex and highly detailed coffee classification system when compared to other countries. In Brazil, coffees beans are ranked based on several factors, including the color of the coffee, screen sorting, as well as the cupping of the coffee. 

When the coffees have to go through the above ranking, they are then rated from best to worst and are given a rating of either soft, softish, or hard in terms of flavor. This complex classification system provides the end coffee user more information about the coffee they purchase, which allows them the determine a particular coffees’ quality and flavor profile to ensure they get the best one for their tastes.  

How to Brew Brazilian Coffee?

The best way to brew Brazilian coffee beans is by using a method that highlights the sweetness and full body that is standard for this country.

Using a French press is a tried and true way to get the most out of chocolatey and nutty coffees. Espresso machines also work well with the body of Brazilian coffees, creating a heavy and sweet shot. Cold brew is another great option due to the coffee’s low acidity. This method highlights the sweetness in coffees from Brazil.

One more option that most Brazilians use at home is a Melitta. It’s a household staple in Brazil with its bright red plastic on the countertop. It’s a type of pour-over similar to that of a V60 or Chemex. It uses paper filters that can be found at any supermarket.

We recommend using a fine-to-medium ground coffee for the Melitta.

Итог

Даниил Лобадин
Сооснователь и глава семейной мануфактуры Lobadin Coffee Roasters

Да, Бразилия занимает лидирующие позиции среди стран-производителей кофе. Эти ребята берут одновременно и количеством, и качеством. Но как в связке с Бразилией не упомянуть Колумбию?)) Между Колумбией и Бразилией уже давно идёт противостояние! Колумбия выращивает кофейную «элиту», специализируется именно на производстве арабики. Что до нас – мы, конечно, предпочитаем не выбирать что-то одно, а закупаться и там, и там.

Прекрасен кофе Колумбия Эксельсо Уила с её апельсиново-вишнёво-сладким вкусом – и ничуть не менее великолепен Бразилия Суль де Минас, в котором сочетаются малина, миндаль, шоколад… Хм, кажется, прочитав эту статью, обжарщики нашей семейной мануфактуры Lobadin Goffee Roasters не удержались и устроили внеплановый перерыв на каппинг.

Покупатели частенько спрашивают у нас: так Бразилия или Колумбия, где кофе лучше? Салютуя чашечкой свежезаваренного кофе, мы отвечаем: оба лучше! И стоят своих денег, особенно когда речь о спешелти, да если ещё и с авторской обжаркой… Как говорят многие люди после каппинга спешелти: «кажется, все те галлоны кофе, выпитые раньше, были не с кофе»

— Даниил Лобадин Сооснователь и глава семейной мануфактуры Lobadin Coffee Roasters

За полтора века господства на мировом рынке продукция из Бразилии завоевала высокую репутацию. Благоприятные природные условия, опыт выращивания и обработки, обладание секретами данного производства – основа разнообразия и качества кофе из этой страны.

Ссылка на основную публикацию
Похожие публикации
Made on
Tilda