How to make breve coffee

Variations of Breve

You can put a personal spin on breve coffee as well.

Some popular versions include:

Mocha Breve

As the name suggests, a mocha breve is basically the same as a breve, it just has chocolate added to it, to give it that earthy chocolatey flavor that is loved by many.

The process itself is the same as explained above, the only difference is in the portions added. One-third of the mixture is espresso, one-third is chocolate, and one-third is half-and-half.

All portions should be equal volumes. And ta-da your divine Mocha Breve is ready!

Iced Breve

This type of beverage is ideal for the hot summer afternoons when you’re sitting in the sweltering heat and need something to cool your mind, body and soul.

To make an iced breve, all you have to do is fill up a cup with ice cubes, add cold half-and-half milk, and top off the drink with 1 to 2 shots of espresso.

You could even make an iced mocha breve, by combining the above two methods! Many people even add a few pumps of caramel or vanilla to add more flavor to their coffees.

Here is a great recipe for iced caramel breve.

Классический рецепт кофе бреве

Состав:

  • эспрессо – 30 мл;
  • сливки – 15 мл;
  • жирное молоко – 15 мл;
  • молотая корица – щепоть.

Способ приготовления:

Молоко взбейте с помощью капучинатора или любым другим способом Важно получить плотную молочную пену. Сварите эспрессо. Подогрейте примерно до 60–70 градусов сливки

Подогрейте примерно до 60–70 градусов сливки

Важно не дать им закипеть. Подогрейте керамическую чашку Налейте в нее эспрессо

Осторожно влейте сливки, постаравшись, чтобы пенка от эспрессо поднялась вверх

Влейте в чашку молоко и выложите сверху молочную пену.

Осторожно влейте сливки, постаравшись, чтобы пенка от эспрессо поднялась вверх. Влейте в чашку молоко и выложите сверху молочную пену.. Остается посыпать кофе корицей, поставить чашку на блюдце, постелив под нее салфетку, и подать к столу

Остается посыпать кофе корицей, поставить чашку на блюдце, постелив под нее салфетку, и подать к столу

Остается посыпать кофе корицей, поставить чашку на блюдце, постелив под нее салфетку, и подать к столу.

FAQs

What is a mocha?

A mocha, also called a mocha latte, is a variation of a latte in which chocolate syrup is added to the hot espresso. So it’s espresso, chocolate syrup, frothed milk, and a topping of foam. Often the top is also dusted with cocoa powder or chocolate shavings. It’s like hot chocolate, but better!

What is a café au lait?

A cafe au lait is a traditional French drink consisting of one part of brewed coffee and steamed milk. Unlike a mocha or a cafe breve, it doesn’t require espresso, so it’s easy to make at home. The au lait is often confused with the latte as the drinks share a lot of similarities. In New Orleans, a popular regional variation of the cafe au lait uses chicory coffee and scalded milk.

Is a coffee breve unhealthy?

A coffee breve isn’t unhealthy, but it does have a very high-fat content compared to more traditional espresso drinks, which means it also has a high-calorie count. It can certainly be part of a balanced diet, but you might not want to make it your daily morning beverage if you’re watching your weight or cholesterol.

What is the difference between a latte and a breve?

A latte breve is a creamy coffee drink, not too separated from a cafe latte. The difference between it and any other espresso based drink is that breve lattes are made with steamed half-and-half instead of milk or milk foam. 

This full-fat milk and creamy blend make for a luxurious coffee experience. A super decadent beverage. Very sweet. No extra sugar required.  

The Cafe Latte

When making cafe lattes, depending on who you ask, you’ll pull a double shot of espresso, then pour over some velvety smooth steamed milk. Not milk foam. Creamy, velvety milk.

A latte can contain any kind of milk— oat, almond, soy, cow’s milk, whatever you like. The key is that it needs to be steamed, and it needs to be smooth and velvety. We’re looking for an ultra-fine microfoam, perfect for pouring a swan or a rosetta in the golden espresso.

The Caffe Breve

A caffè breve, on the other hand, needs half whole milk and half rich cream. This milky, creamy component is key.

You can steam it or foam it however you want using a steam wand. A velvety smooth layer or a thick layer of foam on top, it’s up to you.

You can add a single or double shot— again, up to you.

But we need this combination of espresso and whole milk + cream to get the true taste of this brew. 

Going light on the half-and-half, or creating a milk and cream blend with less than 10% fat won’t cut it. We need it creamy!    

Почему все переходят на колд брю?

Колд брю — это вообще такая новая категория кофейных напитков, которая стремительно набирает популярность, хотя у нее очень длинная история, ей, вероятно, более 500 лет. Еще голландцы во времена военных и торговых экспедиций в Индонезию готовили кофе таким способом.

Cold brew — это два слова на английском языке — холодный и заваривания. Когда мы готовим колд брю, мы вместо высокой температуры(потому что обычно кофе готовится с горячей водой), используем время, то есть молотый кофе, вода и время: 8, 12, 16, иногда более часов. И холодная вода извлекает совсем другие ароматические компоненты из кофе, но не извлекает отдельные вещества, которые, например, делают кофе горким, поэтому правильно приготовленный колд брю более деликатный, более насыщенный.

Фото: Coffee in Action

Действительно, он готов к употреблению и у него срок хранения две-три недели, месяц и более в холодильнике. В таком кофе меньше кислотности, и он иногда даже выигрывает за счет времени, то есть через неделю после приготовления имеет более сбалансированный вкус, в то время как обычный кофе, например, эспрессо, живет несколько секунд, а другие виды кофе холодными не подаются.

Последние несколько лет колд брю набирает огромную популярность, и уже понятно, что это не является трендом, который может исчезнуть. Это является своеобразной эволюцией кофе. И колд брю становится уникальным премиальным напитком, если сделан правильно. Как и у вина, географика кофе и специфика приготовления, рецептура дают разные оттенки вкусов. Поэтому люди порой пьют его, как виски. Мы просто используем лед, колд брю, и в зависимости от того, откуда зерна, Кения, Эфиопия, Гватемала, получаем совершенно разные вкусы. Более того, дома колд брю — идеальный«карантинный» напиток. Люди у нас его стали покупать, потому что можно себе несколько бутылочек в холодильнике поставить, и в зависимости от того, что нужно, получаешь и смешиваешь или пьешь чистым.

Более того, когда мне говорят, что самый быстрый кофе — растворимый, я вспоминаю, что есть колд брю, который продается уже готовым. Бутылка 200 мл у нас стоит 149 грн, но это концентрат, там восемь эспрессо. Поэтому не нужно приносить в жертву качество и вкус: колд брю и качественный, и вкусный, и готов к употреблению. Его очень полюбили водители авто, потому что это как энергетик. Несколько глотков колд брю, и тебе не нужно покупать ред булл.

Как правильно нагреть колд брю?

Самый быстрый способ — это просто смешать с горячей водой один к одному. Вы получите температуру, которую комфортно пить, и очень похоже на хороший фильтр кофе. Холодный кофе можно смешать с молоком, с соком или с алкоголем.

Фото: an nguyen / unsplash

The Types Of Coffee Beans To Shop For Today

Buy beans based on flavor, roast, and aroma

The first step in all methods requires the skin, pulp, and mucilage to be removed.

Not every coffee bean works well for a Caffe Breve. Some are more robust than others. When trying to decide which beans to buy, consider their flavor, roast, and aroma.

Brazilian, Guatemalan, and Ethiopian beans are best because they enhance the taste of the half-and-half. You can choose any of the three varieties to create your espresso because the key is to grind it as finely as possible.

After some time, you’ll have a preference in what type of coffee you choose to make the espresso portion of your Breve Coffee. Each person has their preferences. You may even find that you like to blend two varieties of beans to make your signature base layer.

Again, it’s entirely up to you to determine which option is best for you and your household.

Step-by-Step Process to Make Breve Coffee at Home:

You are just three steps away from enjoying a rich, creamy coffee drink in the comfort of your home. Here’s what to do: 

Step 1: Prepare the Espresso

The first step to making Breve coffee is to prepare a single or double shot of espresso using finely ground coffee.

Pull a shot or two of espresso for the Breve using an espresso machine, depending on the desired strength you want the drink to be. 

Step 2: Steam or froth Half-and-half 

In the next step, you need to first steam the half-and-half and then froth it using a steam wand or milk frother. It is recommended to use a steam wand to achieve a silky and smooth texture due to the dry steam it injects into the cold milk. 

Pour 2 ounces of half-and-half into a cup and heat it until the temperature reaches about 140℉ to 160℉. Froth and allow it to set. 

Hold the foamed milk back with a spoon in the frothing pitcher.

Step 3: Combine Espresso and Half-and-Half

The final step is to assemble your drink by combining strong espresso and rich half-and-half.

Add the espresso to the latte or cortado glass and pour the half-and-half over it as slowly as you possibly can. 

Then spoon the saved milk foam on top. If you want to add some extra flair, sprinkle cocoa powder or any other topping you like on the top.

What is a breve?

A breve is an espresso based coffee drink that’s made like a cappuccino with equal parts espresso to milk and milk foam. However, instead of milk, a breve is made with half and half. 

It is typically made without any added sugars since the half and half makes it a rich and decadent coffee drink that’s perfect as a dessert, though you can have it any time of day.

This drink is also considered an American version of a latte. Breve is also Starbucks lingo for half and half. So if you’re at Starbucks and ask for breve, you would likely just get half and half. So if you want to order a breve and not just a cup of half and half, try asking for a cappuccino and ask to replace the milk with breve (half and half.) You can also change the default milk, which is 2% milk in the ordering app and replace it with breve. 

Классического рецепта кофе по-венски

Ингредиенты:

  • 2 ч. л. молотых кофейных зерен;
  • 100 мл прохладной очищенной воды;
  • 50 мл натуральных жирных сливок;
  • сахар.

Способ приготовления:

  1. Для начала необходимо взбить сливки в густую пенку.
  2. Чтобы это получалось легче, их лучше приобретать не в магазине, а на рынке.
  3. Натуральный продукт намного более жирный и прекрасно взбивается.
  4. Затем нужно сварить крепкий кофе, любым привычным способом.
  5. Напиток налить в чашку, добавить сахар по вкусу и укрыть сверху сливочной шапкой.
  6. Можно посыпать его свежей молотой корицей, тертой цедрой апельсина или измельченными орехами.
  7. Достаточно распространен также напиток, носящий название «Венский меланж».
  8. В его состав, вместо сливок, входит натуральное молоко.
  9. Готовится он довольно легко, но и у него есть свои особенности, которые не стоит упускать из вида.
  10. Для приготовления понадобится вода, свежесмолотые кофейные зерна и молоко.
  11. Для начала нужно сварить крепкий кофе, лучше всего это делать в турке.
  12. Затем довести до кипения молоко.
  13. Следующий момент очень важен, хотя многие часто его игнорируют.
  14. Нужно обязательно подогреть чашки, в которых планируется подавать напиток.
  15. После этого одновременно вливать кофе и молоко, следя за тем, чтобы струи не перемешивались между собой.
  16. Существуют разные вариации этого напитка, с добавлением в него шоколада, меда, сахара, коньяка и даже яичного желтка.

Приятного кофепития!

Breve vs. Cappuccino: Defining the Difference

Let’s first define a cappuccino before delving into the differences between breve and a cappuccino:

– Cappuccino: A cappuccino is a traditional Italian coffee drink made up of three essential ingredients:

1. Espresso: Just with breve coffee, the base of a cappuccino is made with a shot of espresso.

2. Contrary to breve, cappuccino employs heated milk that is frothed to produce a rich, velvety microfoam.

3. The high layer of milk froth that a cappuccino has on top of the espresso and steaming milk is what makes it unique.

A Comparison of Breve and Cappuccino with Special Notes

Let’s examine the fundamental distinctions between breve and cappuccino in order to dispel any misunderstandings:

1. Ratio of milk to espresso

  • – Breve Coffee: Breve coffee uses half-and-half to make an espresso to creamy half-and-half ratio of 1:1. As a result, the flavour is well-balanced and the creaminess is highlighted.
  • – Cappuccino: Espresso, steamed milk, and milk foam are often mixed in a 1:1:1 ratio. These three ingredients are combined in exactly the same amounts to give the cappuccino a balanced flavour, a potent coffee flavour, and a thick layer of froth.

2. Foam Thickness and Texture

– Breve Coffee: Due to the use of half-and-half, which has a higher fat content, Breve coffee often produces a denser and creamier froth.

– Cappuccino: Because the foam on a cappuccino is thicker and dryer, the espresso, steamed milk, and foam layers are more clearly separated. The delicate and airy texture provides a contrast to the robust coffee base.

In response to the question, “Is Breve a Cappuccino?”

Breve coffee is not the same as a cappuccino. While both drinks start with a shot of espresso as their base, the milk and foam components of the two drinks are very different.

– Breve Coffee: Breve coffee lacks the unique coating of foam that distinguishes a cappuccino but employs half-and-half to give it a thick and creamy texture. The ratio of coffee to cream is perfect.

– Cappuccino: In contrast, a cappuccino contains steamed milk and a substantial coating of milk froth, giving it a distinct three-layered appearance and texture. It keeps the ratio of coffee to foam to milk in check.

In conclusion, the milk content and foam texture are the main differences between breve coffee and a cappuccino. A cappuccino has a thick and dry froth layer, but a breve has a creamy half-and-half. It’s critical to comprehend these variations in order to choose the coffee beverage that best suits your palate.

Is a Breve Better Than A Latte?

Since breve utilizes cream rather than milk, it certainly has more fat than a latte, particularly on the off chance that you utilize hefty cream rather than light cream so it tastes great! Notwithstanding, along these lines, the carbohydrate level of a breve is through the rooftop and is a lot heavier than a latte. 

It’s hence that regardless of whether you inclined toward having one rather than a latte each day won’t be the most beneficial choice for you. In spite of the fact that there’s nothing amiss with having one consistently on the off chance that you like it better, at that point a latte, as long as you understand what you’re placing into your body. 

Since the carbohydrate level is so high and there is a great deal of fat in breve, it’s presumably best to drink one once in a while and adhere to your standard mug of espresso or your ordinary latte on most days. 

How to Flavor a Caffe Brevet?

Caffe brevet is a traditional French coffee. It is usually served with sugar and milk; however, it can also be served in black with a sugar cube on the side.

The most popular way to flavor a Caffe brevet is with vanilla syrup, which can be made by combining equal parts of water and sugar in a pan over medium heat until both are dissolved. You then add vanilla extract or pure vanilla paste to taste.

Vanilla syrup can also be made using artificial sweeteners like Splenda or Stevia in place of sugar if you prefer to avoid the calories or carbs that come from using sugar.

The flavor of the coffee drink can be customized by adding different ingredients such as cinnamon, vanilla extract, or orange zest.

How to make Breve Coffee

I’m sure by now we’ve wet your appetites. If your hands are itching to create a cup of Breve Coffee yourself, we’re here to tell you how.

The Requirements

  • Coffee – Grab a bag of your favorite coffee beans. While it is always smart to pick an espresso roast, it is not a compulsion. Go for whatever blend suits your taste buds best.
  • Half and half – The one rule you cannot break. The half and half need to be cold, it cannot be room temperature, and having it warm is close to sacrilege. Make sure it’s sitting safely in your fridge before you’re ready for it.
  • Espresso Machine – The market is absolutely filled with espresso machines with each one offering you something more than the last. Don’t get lost in all the shiny buttons and knobs though. Find one that suits your kitchen needs and serves your budget guidelines and we’re good to go.
  • Grinder – If you want your coffee to taste truly exceptional, you’re going to grind your coffee beans fresh right before you brew. Try if you can, to get your hands on a burr grinder. It works well to ensure the coffee grinds are cut consistently.
  • Your favorite mug
  • Thermometer (Optional) – If you wish to be extra precise when foaming, you need to check the temperature to be sure you don’t burn the half and half.
  • Spoon

Step by Step Breve Coffee Recipe

  1. Measure and grind beans – Start by measuring out and grinding your coffee beans. Most grinders have espresso size settings, if yours doesn’t, aim to grind your coffee till it mimics the sight of salt.
  2. Make foam from half and half– First, grab your half-and-half from the fridge. It is time to foam. While most espresso machines come with a milk wand, if yours does not, you can use a handheld frother, or a kitchen whisk to get the job done. If you have a steaming wand, place close to 16 ounces of cold half-and-half into a jar. If you’re going to try and be precise, place your thermometer in as well. You’re going to have to Goldilocks the steam wand into the milk jar. This means it shouldn’t be too deep nor too close to the surface. Turn on the steam and tilt your milk jar till the wand is causing a bit of a whirlpool. You don’t want to aim for foam rather attempt just tiny bubbles on the top.
  3. Stop steaming – Stop the steamer when the temperature nears 150 oF. If you’re not using a thermometer, give the milk time to expand but not froth. Once it’s done, turn off the steamer and set your half-and-half aside to cool a little (you just have learned steaming in short, but we have a full guide about How to Steam milk, go through it if you want to master that tact). Now it’s time for the coffee.
  4. Pull espresso shots – Place the ground coffee in your portafilter. Tamp well and pull one or two shots of coffee depending on how strong you want it to be.
  5. Pour milk into the mug – Grab your favorite coffee mug. With a spoon, hold back the foam in the jar of half and half and pour the milk into your mug. Once all the milk is in, allow the foam to follow behind.
  6. Pour the espresso – Grab the double espresso and delicately pour it in on top of the milk. Lastly, top off with remaining bits of foam.
  7. Enjoy – Sit back, sip, and enjoy your cup of coffee. Don’t forget to wipe down all the surfaces and clean the machine after use.

How to Make a Breve Coffee

Okay, have you got your materials together? Great. Let’s do this! You’re only three simple steps away from a rich and delicious caffè breve at home.

Step 1: Prepare a double espresso

The best way to make a double shot of espresso is to use an espresso maker or a latte machine. Of the two, a latte machine is the better choice as it will also allow you to froth milk. 

That said, if you don’t have access to an espresso machine, this coffee drink is pretty forgiving in that any 60-ml brew of very strong coffee will be a worthy alternative. You need espresso’s rich and strong flavour, but the creamy mouthfeel and heavy body that characterize an authentic espresso are less crucial. In this case, the half-and-half adds more than enough richness to the drink.

So if you don’t have an espresso machine, you can equally use an Aeropress, Moka Pot, Nespresso machine, or even a French Press to brew a super-strong coffee.

Pro Tip: As with any espresso-based drink, preheating your mug is a great tip to ensure your drink is at the right temperature. Pour a little boiling water into your mug and let it warm while you prepare the ground coffee.

Step 2: Steam the half-and-half

The best way to achieve properly steamed milk or half-and-half is to use a steam wand (). Unlike milk frothers, these inject dry steam into your cold milk and are thus able to produce the silky smooth milk texture you expect in a latte. According to Breville barista Jessica Kelly, you can expect an even richer version in a breve.

However, if your espresso maker doesn’t have a wand, a milk frother is a worthy substitute. Not sure how to properly froth milk? Check out our guide to using a frother. It teaches you how to use any of the three main types of milk frother: manual, wand, and electric.

Pro Tip: At a coffee shop, if you order a caffe breve, you’ll receive what is essentially a latte made with espresso and half-and-half. That means you get one-third espresso, two-thirds steamed half-and-half, and a thin layer of milk foam on top. If you prefer something more like a cappuccino, aerate your half-and-half a little more so you can make a drink of one-third espresso, one-third steamed half-and-half, and one-third foam.

Step 3: Assemble your drink

Putting together a breve latte is very much like how to make any latte. Using a spoon to hold back the foamed milk in your frothing pitcher, pour the steamed cream over the espresso in your latte glass until you have about twice as much cream as espresso. Then use the spoon to dollop a layer of milk foam on top. That’s all there is to it. Now just enjoy your creamy concoction!

Pro Tip: A breve latte is usually served unsweetened because steamed half-and-half naturally tastes much sweeter than steamed milk. So even if you usually add syrup to your latte, consider trying your latte breve without.

История возникновения кофе латте

В Северной Европе распространено название «café au lait», поскольку впервые необычный напиток появился во Франции. Австрийцы не отстают в создании легенды, утверждая, что родиной кофейно-молочного коктейля стала их страна еще в XVII столетии.

Позже изумительный вкус оценили в других европейских государствах, Америке и России

Неважно, кто первым рискнул сделать кофе с молоком в попытках улучшить свойства натурального продукта, – сегодня напиток занимает ведущие позиции в списке любимых лакомств

Сначала использовались разные комбинации основных продуктов: кофе и молока. Первые упония об этом напитке датируются XVII в. Рецепт на основе большого количества молока и малой дозы кофе формировался постепенно. Это произошло в XIX в., когда туристы массово направлялись в старую Европу (в частности, Италию), где спросом пользовался капучино.

По другой версии латте впервые начал предлагать в своем баре «Медитерранеум» американец итальянского происхождения. Это происходило в середине XX в. Владелец бара применял готовый эспрессо в качестве основы для напитка, содержащего молоко в большом объеме. Но активно внедряться этот кофе начал ближе к окончанию прошлого века.

Exploring Other Types of Coffee

As coffee enthusiasts continue to seek new ways to enjoy their favorite beverage, we’ll explore some popular alternatives to breve coffee. In this section, we’ll introduce the Flat White, Cortado, Café Latte, Americano, and Italian Latte, all of which offer unique flavor profiles and textures.

Flat White

The Flat White consists of a double shot of espresso combined with steamed milk, typically at a 1:2 ratio. The microfoam on top is minimal, creating a velvety texture that allows the coffee’s natural flavors to shine through. It is ideal for those who enjoy a balance between bold espresso and a subtle milk presence.

Cortado

The Cortado is another popular espresso-based drink that has equal parts espresso and steamed milk. It is known for its smaller size and is usually served in a 4-ounce glass. The 1:1 espresso-to-milk ratio allows the Cortado to maintain a strong coffee flavor while still offering a smooth, creamy texture. This beautiful balance is achieved through minimal foam and a slightly thicker milk consistency.

Café Latte

The Café Latte is a popular drink among many coffee enthusiasts who enjoy a mild yet flavorful coffee experience. It consists of one to two shots of espresso, steamed milk, and a small layer of foam on top. The ratio of milk to espresso is around 3:1, resulting in a more diluted taste compared to other espresso beverages. In this drink, you may use 2% milk to create a lighter feel while still retaining its creaminess.

Americano

The Americano is a classic option for those who enjoy the taste of black coffee with a milder taste. It is made by pouring a shot or two of espresso over hot water, diluting the espresso, and making its flavor profile similar to that of a drip coffee. The Americano can be enjoyed either black or with a touch of milk.

Italian Latte

The Italian Latte is a nice twist on the traditional Café Latte. Most notably, it is served with a layer of frothed milk on top, adding a foamier and lighter texture to the drink. Like the Café Latte, it has a milder flavor profile due to the higher milk-to-espresso ratio.

Conclusion

Café Breve – a unique, rich, and creamy twist on the traditional latte – has captured the hearts and taste buds of coffee connoisseurs around the world. Its delectable flavor, smooth texture, and health benefits make it a highly sought-after choice for coffee enthusiasts everywhere. Whether you prefer your breve latte plain, flavored, or iced, this delicious drink promises to tantalize your taste buds and provide a refreshing new way to enjoy your coffee. So, the next time you find yourself questioning “What is a breve coffee?” at a coffee shop, take the leap and experience its luscious, velvety taste for yourself!

Рецепты приготовления

Придумано множество рецептов бреве. В организациях общественного питания готовят классический вариант напитка, дома же можно приготовить его по-своему.

Для приготовления понадобятся следующие обязательные ингредиенты:

  • 7-9 граммов молотого кофе средней обжарки;
  • 30 мл воды;
  • 15 мл нагретого молока;
  • 15 мл сливок для пенки.

Как и эспрессо, бреве варят в кофемашине или кофеварке в течение 5-8 минут непосредственно перед употреблением. Затем разливают в чашки и сверху выкладывают взбитые сливки и молоко. Сахар и тертый шоколад подают отдельно.

Этот кофе очень похож на латте и капучино. В домашних условиях его легко приготовить, если знать пропорции. Если кофе в зернах, то их лучше перемолоть прямо перед приготовлением, так как он быстро теряет эфиры, придающие особый насыщенный аромат. Если нет турки, чтобы приготовить эспрессо, тогда можно заварить черный кофе обычным способом. Его необходимо будет процедить.

  1. Варят 30 мл черного кофе или готовят его из растворимого порошка.
  2. Смешивают с сахаром.
  3. Затем переливают в емкость.
  4. Подогретые по отдельности сливки и молоко вливают по очереди в емкость.

При отсутствии капучинатора молоко взбивают, предварительно подогрев до 60 градусов. Если нет блендера, то можно налить его в баночку, закрыть крышкой и тщательно потрясти.

Вкус приготовленного таким способом бреве отличается от классического, но получается очень нежным.

Для данного рецепта понадобятся:

  • 30 мл эспрессо;
  • 5 мл сливочного ликера;
  • 15 мл молока;
  • 15 мл жирных сливок.

Эспрессо варят, затем добавляют в него подогретое молоко.

Взбитые сливки вливают в чашку, затем последовательно добавляют кофе и молоко. Кофеманы знают, что от жирности молока и сливок зависит вкус напитка. Но если нужно, чтобы калорий было меньше, то используют нежирные продукты. В последнюю очередь добавляются ликер и сахар. Получается ароматный бодрящий напиток.

Кофе с ромом

Кофе с ромом – это превосходное сочетание двух взаимодополняющих напитков. Оба крепкие, ароматные, согревающие, но кофе бодрит, придаёт жизненных сил, стимулирует, а ром расслабляет тело и ум. Казалось бы, эти свойства противоположны, однако результатом соединения кофе и рома становится очень гармоничный напиток с отличными вкусовыми свойствами. Смягчить крепость обоих компонентов можно с помощью добавления к ним сахара, патоки, молока, взбитых сливок, ягод, специй.

О названиях

Сочетание настолько удачно, что получило распространение в разных странах мира. «Кафе аррозе» во Франции, «Фарисей» в Германии, «Фиакр» в Швейцарии, «Карибский кофе» на Кубе и Ямайке – всё это вариации приготовления кофе с ромом. История «Фарисея» будет раскрыта дальше, а «Фиакр» обязан названием венским извозчикам, которые грелись этим напитком в холодные дни. Впрочем, со временем швейцарский ромовый кофе облагородился взбитыми сливками и вишенками, поданными в стеклянном бокале. В шведском варианте жидкие сливки вливаются в кофейно-ромовую смесь, а пенка сделана из взбитого с сахаром яичного желтка.

Своё название для напитка есть и у моряков, которые издавна держали на судах ром для обеззараживания воды, – «Медведь». Если сахар в рецепте заменить на патоку, то получится «Кажун» — ещё одна разновидность этого напитка.

Классический рецепт

Алкогольная составляющая варьируется по желанию – ведь опьяняющий эффект не всегда должен быть сильным. Хотя классический рецепт кофе с ромом предполагает определённые пропорции, при которых каждый компонент проявит себя наилучшим образом. Для того, чтобы это случилось, выбирайте ингредиенты высокого качества. Зёрна кофе желательно смолоть непосредственно перед приготовлением. Лучшая посуда для варки – медная турка с узким горлышком. Ром подойдёт как светлый, так и тёмный.

Соотношение частей таково:

  • на 1 л воды потребуется
  • 65 г натурального кофе,
  • 100 г сахара и
  • 100 г рома.

Для начала надо сварить довольно крепкий кофе в турке. Дать ему настояться и процедить. Затем ещё раз довести до кипения, добавить сахар и ром, нагреть до растворения песка и разлить по высоким чашкам.

Допустимо и варить кофе сразу с сахаром, не процеживая, тогда учитывайте наличие осадка на дне турки. Ещё одна «фишка», которая добавит огня при подаче напитка – поджечь ром перед тем, как вливать его в готовый кофе.

Немецкий «Фарисей»

Немецкий вариант напитка достоин отдельного рассмотрения за счёт компонентов и истории появления напитка. В этом рецепте присутствует шапка из взбитых сливок, сквозь которую и надо пить кофейно-ромовую смесь через трубочку.

С «секретным» способом употребления напитка связано и его необычное название. Легенда говорит о том, что жители одного немецкого города придумали такой хитроумный способ пить кофе с ромом тайком от строгого к алкоголю местного пастора. Однако он всё же обнаружил под укрытием сливок и кофейного аромата запрещённый ингредиент – ром, поэтому и назвал обманщиков фарисеями.

Заслуживают внимания также правила употребления этого напитка.

  1. Смешивать ингредиенты нельзя.
  2. Нарушивший первое правило оплачивает выпивку всем присутствующим.
  3. Тот, кто выпил подряд восемь порций напитка, имеет право забрать себе бокал. Впрочем, это правило не оговаривает количество рома в кофе, что предоставляет лазейку для хозяев заведения, не желающих расставаться с фужерами.

Фруктово-ягодные мотивы

Особый вкус получается у кофе с ромом, если во время варки добавить в напиток немного ягод. Это могут быть абрикосы, клубника, ежевика, голубика, смородина, арония, крыжовник. На 1 порцию понадобится примерно 1 стол. ложка ягод и пара абрикосин, слегка размятых для наиболее полного вкуса. Этот вариант хорошо подходит для дружеских посиделок с домашней выпечкой или десертами.

Другие способы

Пить кофе с ромом можно со вкусом и выдумкой. Вот несколько удачных сочетаний, которые украсят напиток и придадут ему изюминку:

  • миндальная пудра и пенка из взбитых с сахаром желтков;
  • корица и взбитые сливки;
  • ломтики лимона и апельсина;
  • пломбир и взбитые сливки для кофе-гляссе с ромом.

Традиционный рецепт Ирландского кофе

Ссылка на основную публикацию
Похожие публикации
Made on
Tilda